Hirdetés

Hírek
Autópályák, matricák, változások – tudnivaló az autósoknak 2019-re
Autópályák, matricák, változások – tudnivaló az autósoknak 2019-re
Hirdetés

Több dologra érdemes figyelniük az autópályákat használó autósoknak 2019-ben, ezekből gyűjtötte össze a napi.hu legfontosabbakat.

Például nőtt a fizetős autópálya szakaszok hossza az eddigi 1356 kilométerről közel 1380 kilométerre, a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszerben pedig 6880 kilométerről 6914 kilométerre emelkedett. 

Be kell tenni a matricát a Waze-be

Az egyik legnépszerűbb okostelefonos navigációs alkalmazás, a Waze decemberben hozzányúlt a programhoz. Emiatt előfordulhat, hogy az alkalmazás nem kínál autópályás útvonalat. A Waze a Facebook-oldala szerint, ha valaki fizetős sztrádán szeretne menni, akkor a megfelelő sztrádamatricát hozzá kell adni a „Navigáció / Matricák/HOV engedélyek” menüpontban.

Ez lehet megyei matrica vagy a korábbiaktól eltérően az országos jogosultság is itt jelenlik meg. Az országos matrica „Vignette HU – E-matrica országos” néven szerepel az alkalmazásban.

Leegyszerűsítve mind a megyei, mind az országos jogosultsághoz csak a megfelelő matricát kell kiválasztani a Waze-ben és akkor az útvonalak között szerepelni fognak az érintett sztrádák. Ugyanakkor a Waze még arra nem alkalmas, hogy az adott matrica érvényességi idejét is figyelje, így, ha lejár a matrica, azt az autósoknak kell törölniük az alkalmazásból.

Meddig jók és mennyibe kerülnek a matricák?

A 2018-ra megváltott éves országos és megyei matricák január 31-ig érvényesek, az érintett utakat addig lehet használni. Utána a 2019-es matricák kellenek ehhez.

Egyébként a közelmúltban, tavaly októbertől nőtt a tíznapos (országos) matricák ára, így az idén is a személyautókra a korábbi 2975 forint helyett 3500 forintot kell ezekért fizetni.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/autopalya-auto-2019-kozlekedes-autos.676006.html?fbclid=IwAR2kLZPPl49WYhF0Z7KMj4kLvbiSKO8Eh_laaGWyaPEvGtmwc6zyS4KweOw

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés