Hirdetés

Hírek
Automatikusan és ingyenesen lehet már megújítani a lejárt jogosítványokat
Automatikusan és ingyenesen lehet már megújítani a lejárt jogosítványokat
Hirdetés

Február elején fontos új funkciókkal bővült a Személyreszabott Ügyintézési Felület (SZÜF), amelyen azóta néhány kattintással elintézhetjük a lejáró jogosítványunk újbóli legyártását, illetve a kategóriabővítést követő kártyabővítést – szúrta ki az újítást a Totalcar szerkesztősége.

Az eddigieknél egyszerűbb, gyorsabb, illetve négyezer forint helyett ingyenes lehet a magyar jogosítványok gyártása és az orvosi érvényesség megújítását követően az új okmány kiadása a Magyarország.hu-n, vagyis a sokak által Ügyfélkapuként ismert állami felületen kialakított új funkciókkal.

Február eleje óta bővült a SZÜF (Személyreszabott Ügyintézési Felület) egy új funkcióval. A rendszer és az új funkció használata minden magyar állampolgár, illetve hazai tartózkodási engedéllyel rendelkező számára lehetséges, de előfeltétele az Ügyfélkapu-regisztráció, amelyhez egyszer személyesen el kell menni egy Kormányablakba, hogy elvégezzék a regisztrációt és kiadják az ideiglenes jelszót a belépéshez.

Az új funkciónak köszönhetően az okmányokról szóló menüben, a vezetői engedélyre kattintva kell kitölteni egy nyilatkozatot arról, hogy felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot, hogy további külön kérelem nélkül gyártson mindig új jogosítványt, amikor ez szükséges.

Ezután már nincs más teendő, mint elvégezni és megvárni, hogy a hosszabbításhoz kötelező orvosi alkalmassági igazolást feltöltsék a rendszerbe – írják.

Amint ez megtörtént, legyártják az okmányt, így azt nyolc napon belül megkaphatja azon a címen, amelyet a rendszerben megad.

Hirdetés

A beállítás egyszerű és pár lépésből elvégezhető. Az első lépés annak a virtuális nyilatkozatnak a kitöltése/jóváhagyása, amellyel felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot további külön kérelem nélkül gyártson mindig új jogosítványt, amikor ez szükséges. (Aki ezt a néhány kattintásból álló műveletet nem végezte el, annak ezután is a Kormányablakba kell mennie és szemben a webes lehetőséggel, ott továbbra is 4000 forintba kerül a kártya kiállítása, az idősebb korosztály esetében olcsóbb.)

Fontos, hogy a jóváhagyás benyújtásakor nyilatkozni kell, hogy hogyan akarjuk átvenni az új okmányt: választhatjuk a nyilvántartásban szereplő lakcímünket, megadhatunk értesítési címet, de átvételi helyként választhatjuk bármely Kormányablakot is.

Hozzáteszik: Aki meglévő mellett levizsgázik egy új jármű kategóriára, az a még érvényes orvosi alkalmasság idejére megkaphatja az új jogosítványt a fenti módon, de az minden kategóriára csak abban a maradék időben lesz érvényes, ameddig az orvosi igazolás. Aki a teljes – akár 10 éves – orvosi alkalmasságot szeretné az új jogsin látni, annak ezután is el kell mennie a vizsgálatra, viszont mostantól lehet választani a két megoldás közül.


ÚJ VIDEÓ:

Felcsapódott motorháztetővel hajtott egy suzukis a 406-os főúton

Amikor viszont azért van szükség jogosítványcserére, mert valakinek – pl házasságkötés miatt  – megváltozik a vezetékneve, a teendők az első verziót követik, vagyis teljesen automatikusak.

Az egyszerűsített jogosítvány-ügyintézés további feltétele, hogy az állami rendszerben legyen három évnél nem régebbi igazolványképünk, ha viszont nincs, egy további, szintén új szolgáltatást használhatunk hamarosan, ahol videochat lehetőséget alakítottak ki. Itt egy ügyintéző segítségével, saját számítógépünk vagy telefonunk kamerájával készíthetünk majd megfelelő fotót, amely az új okmányra kerül.

Aki nem így, hanem az eredeti módon, az okmányiroda fotófülkéjében szeretne igazolványképet készíttetni, az a későbbiekben is megteheti és ugyanúgy használhatja a gyorsított, ingyenes, elektronikus szolgáltatást.

Forrás: Totalcar


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés