Hírek
Annyi a villanyautó, hogy a jövedéki adó leváltását tesztelik Kaliforniában
Annyi a villanyautó, hogy a jövedéki adó leváltását tesztelik Kaliforniában
Hirdetés

Az USA-ban, Kalifornia államban az eladott új autók negyede tisztán elektromos, a teljes flottában, viszont csak 3 százalék körüli az arányuk.

Egy kaliforniai autós átlagosan 300 dollárt fizet évente útadóban – közvetett módon, a benzinkútnál tankolt üzemanyagon keresztül, egy literenként 15 centes díj formájában. Az így beszedett összeg nagyjából 80 százalékát fedezi az évi 8,5 milliárd dolláros útkarbantartási költségeknek. – írja a villanyautósok.hu

A portál felhívta a figyelmet , hogy az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent a flotta fogyasztása, a trendet pedig fokozza az újautó-eladásokból 2023-ban már 25 százalékot kihasító villanyautók növekvő száma.

Hirdetés

Jelenleg a tisztán elektromos modellek tulajdonosai évi 118 dollár útadót fizetnek az államban a kieső bevételek kompenzálásra, de a helyi közlekedési hatóság (Caltrans) szerint 10 év múlva már évi 4,4 milliárd dolláros bevételkiesést jelentenek majd a villanyautók Kaliforniának.

Próbaüzem jelleggel adatgyűjtésbe kezdtek:

Az előzetes vizsgálatok 5000 autó bevonásával kilenc hónapig tartottak, és az eredmények alapján most augusztustól jövő január végéig egy féléves önkéntes tesztidőszak indul.

A teljes cikk itt olvasható.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés