Hirdetés

 
A traffipax buktatta le a furcsa, kisstílű tolvajt
A traffipax buktatta le a furcsa, kisstílű tolvajt
Hirdetés

Gyorshajtás miatt is eljárás indult az ellen a pusztaszabolcsi férfi ellen, aki lopott járművel követte el a szabálysértést, ráadásul jogosítvánnyal sem rendelkezett, de Sz. Krisztián (27) gárdonyi garázdálkodásának történetében még akadnak furcsaságok.

Június 18-án éjszaka valaki feltörte az egyik velencei autószerelő műhely őrbódéját, és elvitt onnan három Renault-slusszkulcsot. A hozzájuk tartozó gépjárművek nem voltak a területen, csak egy Suzuki Wagon R+ parkolt ott nyitott állapotban, akkumulátor nélkül.

police.hu

Másnap éjszaka egy gárdonyi autószerelő műhelyben járt betörő, ahonnan akkumulátort vitt magával. A következő éjszakán, június 20-án a Wagon R+ eltűnt a velencei telephelyről, méghozzá úgy, hogy kivágták miatta az ingatlan drótkerítését.

A tolvaj összeszedett néhány szanaszét heverő téglát, és ezekből csinált rámpát, amelyen keresztül kihajtott a területről.

Azért kapták fel a rendőrök a fejüket, amikor a Suzuki eltűnését bejelentették, mert a Gárdonyi Rendőrkapitányság illetékességi területén évek óta nem történt gépjárműlopás, és a kollégáimmal álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egy javításra szoruló, koros Wagon R+ fogja megtörni ezt a csendet, ami miatt még a telephely kerítését is kivágták.

Hirdetés

A telep tulajdonosa azt is elmondta, hogy a kocsi 16 kerékrögzítő csavarja közül négy hiányzott, ugyanis kirohadtak belőle. Hihetetlennek tűnt, hogy valaki hozott egy aksit, kivágta a kerítést, a hajnali sötétben téglákat keresgélt, és azokból rámpát eszkábált, hogy ellophasson egy lötyögő kerekű Suzukit, de természetesen komolyan vettük az adatgyűjtést – vázolta a bizarr bűnügy alaphelyzetét Szabó Zoltán alezredes, a Gárdonyi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Június 22-én hajnalban egy Citroen Berlingót vittek el önkényesen egy másik gárdonyi autószerelő műhely udvaráról, és ezt a járművet aznap délután viszontláttuk a Pusztaszabolcsi útra kihelyezett traffipax felvételén, ugyanis gyorshajtás miatt képfelvételt készített róla. A fotó homályos volt, de azt legalább megtudtuk, hogy egy elkövetővel van dolgunk.
A zsaruk valamit sejtettek.

– Abból indultunk ki, hogy az elkövető belátta, a Wagon R+ tényleg azért volt az autószerelőnél, mert komoly javításra szorult, ezért egy másik műhelyből ellopott egy szintén javítás miatt ott parkoló, de valamivel jobb állapotban lévő járművet. A Berlingónál sokat nyomhatott a latban, hogy abban is benne volt a kulcs, és akkumulátora is volt, a telephely kapuját pedig nem zárták be – folytatta az alezredes, és hozzátette, napokba telt, mire az összefüggő lopásokra fény derült. – A Berlingo önkényes elvételének éjszakáján valaki átmászott egy velencei autókereskedés kerítésén, és egy ott parkoló Suzuki Balenóról letekert négy kerékcsavart, de erről csak azután értesültünk, hogy a környékbeli autószerelők és -kereskedők riadóztatták egymást, hogy tolvaj garázdálkodik a környéken. A június 19-ei akkumulátorlopásról is ezután értesültünk.

Közben megtudták, ki volt a téglarámpás kerítésvágó.

– Unger András törzszászlóssal, az Agárdi Rendőrkapitányság körzeti megbízotti csoportvezetőjével mentem ki a Pusztaszabolcsi úti, fix telepítésű sebességmérő eszközhöz, és modelleztük az elkövető további útvonalát. Ha lekanyarodott, biztos lesz olyan családi ház, amelynek valamelyik biztonsági kamerája rögzített róla felvételt, és találtunk is ilyen készüléket, de nem láttuk rajta a Berlingót. Ezután átmentünk Pusztaszabolcsra, és megálltunk a benzinkútnál, ahol az alkalmazott azt mondta, hajnalban megállt ott egy szürke Berlingo, majd továbbhajtott – magyarázta Szabó Zoltán. – Közben eszembe jutott, hogy úgy három éve az egyik környékbeli autószerelő műhelyből kiloptak egy akkumulátort, és biztos voltam benne, hogy Dér Attila törzszászlós fejből tudja, ki volt az elkövető, mert ő fogta meg. Aznap pont ő volt a Gárdonyi Rendőrkapitányság ügyeletes szolgálatirányító parancsnoka, kijött a traffihoz, és ahogy ránézett a homályos fotóra, rögtön rávágta, hogy Sz. Krisztián látható rajta.

A bűnügyesektől megtudtuk a férfi lakcímét, de azt is, hogy nemrég szabadult egy büntetés-végrehajtási intézetből, miután hasonló bűncselekmények miatt a bíróság szabadságvesztésre ítélte.
Sz. Krisztián a lopott autós sebességtúllépés másnapján került őrizetbe.

Hirdetés

– Első körben csak a Citroen Berlingo önkényes elvételét, illetve az akkumulátor, a Renault-slusszkulcsok és a Suzuki-kerékcsavarok ellopását ismerte el. Azt is megmutatta, hogy a Berlingót a pusztaszabolcsi óvoda közelében hagyta. Állampolgári bejelentésből értesültünk a Wagon R+ hollétéről, egy pusztaszabolcsi lakatlan ház előtt parkolt, és ezek után a gyanúsított ezt a bűncselekményt is elismerte. Azt is elmondta, hogy a Suzuki indítókulcsát hova rejtette. Kifejtette, hogy egy tervezett külföldi munkavállalás miatt akart mindenáron autóhoz jutni.

Sz. Krisztiánt nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás elkövetésével gyanúsítják, a bíróság elrendelte letartóztatását.

SZ. Z. J.
Fotók: SZABÓ GABRIELLA, RENDŐRSÉG
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés