Gondolkodtató
A szakértők is döbbenten állnak a B kategóriás jogosítvány felosztásának ötlete előtt
A szakértők is döbbenten állnak a B kategóriás jogosítvány felosztásának ötlete előtt
Hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, hatalmas változás jöhet a B kategóriás jogosítványoknál. Ugyanis felosztanák B és B+ kategóriákra.

Nagyobb vagy nehezebb autóhoz B pluszt kellene szerezni, és újra is kellene vizsgázni, ami komoly anyagi terhet jelentene autósok millióinak. A villanyautósok nagy része nagyon rosszul járna, ahogy fuvarozók és futárok is – feltéve, ha átmegy az uniós terv.

– foglalta össze az Economx

Hirdetés

A „B” kategóriás jogosítvány felosztása az alábbi korlátozásokat vonná maga után a „B” kategóriás jogosítvány birtokosainak:

Az autópályákon 110 kilométer/óra lenne a megengedett legnagyobb sebesség;
A vezethető gépjárművek súlya nem haladhatja meg az 1,8 tonnát;

Az 1,8 és 3,5 tonna súly közötti gépjárművek vezetése csak B+ jogosítvánnyal lenne engedélyezett.

„Meggyőződésem, hogy az uniós döntéshozók feladata az európai polgárok segítése és a jogszabályok egyszerűsítése lenne, és nem újabbnál újabb adminisztratív és pénzügyi terhek kivetése” – hangsúlyozta Deli Andor az Economx beszámolója szerint.


„Egészen biztos vagyok benne, hogy egy megszerzett jogot nem lehet elvenni”

– mondta Kapitány Tibor, a Magyar Autóklub vezetéstechnikai trénere az ATV Híradónak. Szerinte a sebességet sem így kellene korlátozni, többet érne, ha a teljesítmény és nem a súly alapján korlátoznák a vezethető járműveket.

Hirdetés

„Egyetlenegy dolgot gondolnék úgy, hogy az hatásos lehetne, vagy nem hatásos, hanem inkább célszerű lehetne, hogyha a kezdő vezetői engedéllyel bizonyos teljesítménykorlátozások jönnének együtt, és mondjuk egy több száz lóerős autót a kezdő vezetői engedéllyel a 17-18 éves járművezető nem vezethetne. Bár annak az ellenőrzése is eléggé kétséges”

– mondta a szakértő.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint sokszor látjuk az utakon, hogy 1,8 tonna alatti autók is különböző teljesítményekkel rendelkeznek, tehát ezzel azt a hatást nem érné el, ami egyébként a baleset-megelőzésre hatással lenne.

„Magunk is azt kezdeményeztük, hogy legyenek bizonyos korlátok, amelyek teljesítményhez, azaz köznapi nyelven lóerőhöz kötődnek, illetve bizonyos évek rutinjához”

– fogalmazott Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, aki már be is nyújtott egy erről szóló törvényjavaslatot.

Ő azt tanácsolta, hogy kezdő vezető 200 lóerőig, azaz 180 kW-ig vezethessen 3 évig a gépjárművel. Ha eltelik a 3 év és közlekedési bűncselekmény mentesen vezettek, akkor automatikusan a 200 lóerő fölötti autókat is vezethetnék, egészen a 400 lóerős izomautókig.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés