Gondolkodtató
A Magyar Autóklub szerint a hazai autópályadíjakhoz arányítva nem kifogásolható az egynapos matrica ára
A Magyar Autóklub szerint a hazai autópályadíjakhoz arányítva nem kifogásolható az egynapos matrica ára
Hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, Lázár János építési és közlekedési miniszter egy bizottsági meghallgatáson árulta el, hogy

2024. március 1-től vezetik be a 24 órás autópálya-matricát magyarországon, amely 5150 forintba kerül majd.

A HVG.hu megkérdezte a Magyar Autóklubot, hogy hogyan ítélik meg a hazai egynapos matrica költségét, vagyis ha már megvan a lehetőség, hogy azoknak se kelljen 10 napos jogosultságot váltaniuk, akik csak egy napig használják az autópályát, akkor azoknak miért nem adják meg a lehetőséget, hogy sokkal kedvezőbb áron tehessék meg. 

Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottság elnöke szerint

„a magyarországi autópályadíjakhoz arányítva nem kifogásolható az egynapos matrica árának mértéke. Fontos megérteni, mondta, hogy a rövid távú használat sosem lesz arányosan olcsóbb az autópályadíjak esetében sem, hasonlóan számtalan más szolgáltatáshoz.

Hirdetés

Egyfelől az autópályadíjak árazásban a gyakori használóknak kell kedvezni, többek között pont azért, hogy rátereljék ezekre az utakra az autósokat, amely közlekedésbiztonságilag és környezeti terhelés szempontjából is a legjobb megoldás a hosszabb távú autózásra.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy arányaiban az egynapos matrica vásárlóinak potenciálisan legnagyobb csoportja az átutazóban lévő külföldiek lesznek.” – fejtette ki Kovács Kázmér a HVG-nek.

Kovács Kázmér emlékeztetett arra is, hogy a fenti képlet akkor is érvényesülne, ha itthon is bevezetnék a jelenlegi időarányos díjszabás helyett a megtett úttal arányos, vagyis használatarányos díjszabást. Vagyis abban az esetben is a rövid távú használat arányaiban lenne drágább, míg a gyakori használat összességében lenne az.

Nehezen nyelik be az egynapos autópálya-matrica árát a magyarok. Ausztriában is jóval olcsóbb:

A bejelentést egyesek meghökkenve fogadták, és arra hivatkoztak, hogy ennél még Ausztriában is jóval olcsóbb a 24 órás matrica. (Nálunk is felrobbant a komment szekció.)

Az ATV ezzel kapcsolatban idézte egy autós közösségi oldal alapítóját, Papp Zoltánt is, aki azt mondta:  az autósok teljesen értetlenül állnak azelőtt, hogy ennyire drága lesz az egynapos matrica.

Hirdetés

Az autós társadalom is felhördült ezen, ugyanis az egy napra megállapított ilyen mértékű díj abszolút magas, abszolút eltúlzott

– fogalmazott Papp Zoltán.

Általánosságban a már meglévő matricák is drágulnak 2024-től.

a 2024-es e-matricák várható árai a következőképpen alakulhatnak a D1 (személyautó) kategóriában:

– a heti (10 napos) matrica ára 5500 forintról 6330 forintra,
– a havi 8900 Ft-ról 10 240 Ft-ra,
– a vármegyei (éves) 5720 Ft-ról 6580 Ft-ra,
– az éves (országos) 49 190 Ft-ról 56 570 Ft-ra emelkedhet.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés