Hirdetés
Hírek
A koronavírus járvány csak rontott a közlekedési kultúránkon
A koronavírus járvány csak rontott a közlekedési kultúránkon
Hirdetés
(szponzorált együttműködés)

Tavaly emelkedett a személyi sérüléssel járó, ezen belül a halálos kimenetelű közúti balesetek száma a megelőző évhez képest Magyarországon. Türelmetlenebbek, figyelmetlenebbek lettünk, ami 2021-ben 467 emberéletet követelt. Az OTP Mobil a Budapesti Autósok Közössége szakmai támogatásával indította el a Kultúrával a kulturálatlan vezetés ellen elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányát, amelyhez ismert hazai művészek is csatlakoztak, hogy versekkel hívják fel a figyelmet az egymásra figyelés, az együttérzés, a megértés fontosságára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítése* szerint 2021-ben 14233 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt Magyarországon, ami 455-tel több, mint a megelőző évben. A megyék listáját mindkét esztendőben Borsod-Abaúj-Zemplén vezette, jócskán 700 fölötti esetszámmal, a legkevesebb, 272, illetve 269 balesetet Nógrádban jegyezték fel ebben az időszakban. Budapesten enyhe növekedéssel a 3 ezret közelítette a személyi sérüléses balesetek száma 2021-ben, vagyis majdnem annyi eset történt egy átlagos hónapban, mint Nógrádban egész évben.

Bács-Kiskun megye útjain 2020-ban 37-en, 2021-ben 42-en haltak meg, megyei bontásban ez a legrosszabb statisztika. A legkevesebb, 6 halálos kimenetelű balesetet tavaly Nógrádban jegyezték fel, a megelőző évben 10-en vesztették életüket a megye útjain. A fővárosban viszont 33-ról 40-re emelkedett egy év alatt a halálesetek száma.

A „Mobilitási szokások változásai a Covid19-világjárvány idején” című 2021-es tanulmányban a mobilitási szokásokat vizsgálva az eredményekből kiderült, hogy a mindennapi utazások során a közösségi közlekedés szerepe visszaszorult, míg a személygépkocsival történő közlekedés és a kerékpárhasználat jelentős mértékben erősödött.[1]Továbbá a Magyar Kerékpárosklub 2020-as reprezentatív felmérése is megerősíti az autóhasználat megnövekedését, miszerint Magyarországon 2020-ban az emberek 40 százaléka közlekedett személygépjárművel a mindennapokban, és csupán 26 százalék választotta a tömegközlekedést.[2]

A KSH 2021-es adatai azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány, a lezárások, a bizonytalanság csak rontott a közlekedési kultúránkon, amire korábban sem lehettünk büszkék. Az OTP Mobil megbízásából tavaly készült egy reprezentatív felmérés a jogosítvánnyal rendelkezők körében**, amelynek eredménye azt mutatta, hogy 100-ból mindössze 2 válaszadó gondolta úgy, hogy minden rendben van a magyar utakon. Az elsöprő többség véleményével egyetértve az OTP Mobil is úgy látja, hogy van mit javítani a közlekedési kultúránkon, és ezért tenni is kell. Ezért indította el közlekedésbiztonsági kampányát.

A kampány alapját egy videósorozat adja, amelyben neves hazai színészek verselve mutatnak be egy-egy autós, közlekedésbiztonsági témát. A kulturálatlan közlekedés ellen a kultúra eszközével fellépve.

[1] https://journals.lib.uni-corvinus.hu/index.php/turizmusbulletin/article/view/829/332

[2] https://www.autoszektor.hu/hu/content/itt-az-europai-mobilitasi-het-kozlekedj-fenntarthatoan

A Simple alkalmazásról

A Simple egy hazai fejlesztésű, integrált alkalmazás, az ország egyik legnagyobb számban használt mobilfizetési-alkalmazása, amelynek hasznos szolgáltatásai, mint az online parkolás, az autópálya-matrica vásárlás vagy a biztosításkötés jelentősen megkönnyítik a vezetők életét. Az alkalmazás segítségével könnyedén parkolhatunk online, nem kell fejben tartanunk, hogy mikor jár le a parkolójegyünk. Az alkalmazás GPS segítségével még a megfelelő zónát is kiválaszthatja helyettünk, az időzítő pedig figyelmeztet, ha közel jár a jegyünk a lejárathoz. Autópálya-matricát is vásárolhatunk a segítségével és az alkalmazáson és a webes felületen keresztül egyaránt. Ingyenesen letölthető a Play Store-ból és az App Store-ból, szolgáltatófüggetlen, bármely bank által kibocsátott bankkártyával használható és szinte minden okostelefonra telepíthető.

* Forrás: KSHhttps://www.ksh.hu/stadat_files/sza/hu/sza0076.html
**A kutatásról
Célcsoport: 18 év feletti jogosítvánnyal rendelkező magyar lakosság.
Adatgyűjtési időszak: 2021.11.26.-12.01


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája