A jövő autója figyeli, ha megkarcolják, vagy nekikoccannak a parkolóban

A jövő autója figyeli, ha megkarcolják, vagy nekikoccannak a parkolóban

2020-01-16 Facebook

Az önműködő autókhoz vezető út egyik állomása lehet az a szenzor, amely a jármű körüli hangokat érzékeli, és egy sor fontos funkciót lehet kapcsolni hozzá. Az érzékelőt fejlesztő Continental elárulta, mire jó – szúrta ki a player.hu

Az önvezető autók tele vannak kamerákkal, ultrahangos és radaros szenzorokkal, hogy elboldoguljanak a forgalomban, de egy fontos érzékelés eddig kimaradt belőlük. A Continental most azon dolgozik, hogy az autók a hangokat is észleljék, és ehhez több hasznos funkciót is lehet társítani. A jármű különböző pontjain akár 12 hangérzékelőt helyeznek el, amelyek főleg kisebb sebességnél figyelik a környezetet.

Az egyik legérdekesebb előnye az, hogy a szenzorok észlelik a koccanások jellegzetes hangját.


A rendszer elmenti az eset idejét, a sérülés irányába bekapcsolja a kamerát, és fényképet is készíthet az elkövetőről, amit elküldhet a telefonodra. A módszer, amihez hasonló működik már a Teslákban, a cserbenhagyásos ütközéseknél és a szándékos karcolásoknál is hasznos lehet. A fülelő autó a felcsapódó víz hangját is észlelheti, majd figyelmeztethet a csúszós útra, ez egyébként az új Porsche 911-ben már működik is.

A megkülönböztető jelzéssel érkező járműveket is magától észreveszi majd az autónkés a Doppler-effektus figyelembevételével azt is tudni fogja, hogy milyen irányból érkezik a mentő vagy tűzoltóautó. 

A szenzorokkal természetesen a tulajdonos hangja is azonosítható, így például elég lesz az ajtóra koppintani, és a hangodból felismer a rendszer, ami már nyitja is a zárat.

Forrás: player.hu


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Sokan olvassák

Velünk tartasz?
Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság

A biztonságosabb közutakért…

Támogatónk

hirdetés