Velünk tartasz?A hónapban már elindult az átállás. E10 benzin para – A régebbi motorokkal tessék vigyázni!

A hónapban már elindult az átállás. E10 benzin para – A régebbi motorokkal tessék vigyázni!

2019-12-11 Facebook

Időpontfoglalás gumicserére: +36 30 508 4617
hirdetés

Korábban már hírül adta az MTI, hogy Magyarországon is elkezdik az E10 benzinre való átállást, mely magasabb bioetanol tartalmat jelent. 2020. január 1-jétől hivatalosan csatlakozik a magyar piac is a környezetbarátabb üzemanyagot forgalmazók köréhez, az átállás pedig már decemberben elindul.  – írja az alapjarat.hu

A dízel és a benzin kötelező összevont bioetanol-tartalma 6,4-ről 8,2 százalékra nő, ezzel a benzinben is minimum 6,1 százalékban lesz megtalálható ez az összetevő. Az E5 (melyben legfeljebb 5 százalék volt az arány) jelzéseket a kútfejeken E10 matricákra cserélik.

A szlovákoknál hasonló döntés született, ám ott legalább 7,4 százalék bioetanolt kell tartalmazzon az E10-es üzemanyag, melyből egyébként többet is fogyasztanak a motorok a rosszabb fűtőérték miatt.
Szlovákiában jövőre már csak megemelt áron juthatnak hozzá az E5-ös 95-ös benzinhez az emberek, melyet nem is minden benzinkút tart majd meg a kínálatában az átállás miatt. A probléma pedig Magyarországon sem lesz ismeretlen az autósok egy rétegének.

Az ország mezőgazdasága és a környezet szempontjából előnyös döntés azonban negatív hatással van a régebbi benzines járműveket használókra.

Ezt ugyan nem reklámozták a bejelentéskor, de bizonyos öregebb benzinmotorokat károsíthat a magasabb alkoholtartalmú bioetanolos E10 üzemanyag. A probléma többek közt abban áll, hogy a tömítéseket kikezdi ez a benzin, így problémák léphetnek fel egyes motorok működésénél.

Alapjarat.hu olvasói fotó

hirdetés

DAT honlapjáról letölthető egy német nyelvű PDF, melyben felsorolják, mely motortípusoknak adódhatnak gondjai az E10 üzemanyaggal. Csak néhány példát említve, a Škoda Felicia 1994 és 2001 között gyártott 1,3-as benzinesei pont olyan technológiával készültek, amelyek nem viselik el a magasabb bioetanol arányt. Ide tartoznak még a Volkswagen 2000-es évek elején gyártott 1,6-os FSI motorjai is, amiket a Golfokba is szereltek. De hogy ne csak német példák legyenek, régebbi Mazda motorok is érintettek,többek között a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő hobbi autó, az MX-5 első és második generációs egységeire is.

Ennek az intézkedésnek sajnos a kevésbé tehetősek isszák meg a levét.

Az új konstrukciójú benzinmotorokat nem érinti ez a dolog, így aki mostanában vásárolt új autót, annak nem kell aggódnia az E10 üzemanyag miatt.

Forrás: alapjarat.hu


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

ÉrdekelhetNézettségünk: 2020. 4. negyedév

Médiaajánlatunk ITT!

 

Támogatónk

hirdetés

Itt is kövess…

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


A TWITTEREN IS OTT VAGYUNK


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT: