Gondolkodtató
A hangos kipufogóért 900 ezer forintnyi bírságot is kiszabhatnak New Yorkban
A hangos kipufogóért 900 ezer forintnyi bírságot is kiszabhatnak New Yorkban
Hirdetés

New Yorkban már 2022-ben kerültek fel zajfigyelő rendszerek. Ezek abban az évben 71 alkalommal küldtek automatikusan bírságot közlekedőknek a túlzott zajterhelés miatt.

Mivel a probléma egyelőre nem csillapodik, a város vezetése törvényjavaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy még több ilyen eszközt telepítsenek.

Speciális mikrofonnal felszerelt kamerákról van szó, amelyek képesek kiszűrni külön-külön az alattuk elhaladó járművek zajterhelését. Ha a 15,2 méterről mért 85 decibeles határt átlépi az adott autó, motor, busz vagy teherautó, akkor a rendszer lefotózza annak rendszámát és a tulajdonos várhatja a csekket. A zajszintet azért ennyiben határozták meg, mert kutatások alapján ez már okozhat halláskárosodást. – foglalta össze a Totalcar.hu a Carscoops cikke alapján.

Hirdetés

Az első alkalommal már 800 dollárra, átszámolva 282 ezer forintra rúg a büntetés. Ha másodszor is belefutunk egy ilyen kamerába az aránytalanul hangos járművünkkel, akkor a bírság összege már 1700 dollárra, tehát közel 600 ezer forintra emelkedik. A piramis csúcsát akkor érjük el, ha három vagy több alkalommal is túllépjük a zajhatárt. Utóbbi esetben akár több mint 2500 dolláros, átszámolva közel 900 ezer forintos pénzbüntetést is kaphatunk.

A törvényjavaslat szerint New York öt városrészébe egyenként legalább öt-öt kamerát helyeznének ki a frekventált pontokon. Hogy mindenki lássa, ez nem a közlekedők szívatásáról szól, azt is közzétennék egy térképen, hogy hol vannak pontosan ezek a kamerák. Így a közlekedők pontosan fogják tudni, hol érdemes inkább csendben átslisszanni a motorbőgetés helyett.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés