Hirdetés
Gondolkodtató
A 700 Ft-os benzinár idén elég rémisztően hangzik, de nem elképzelhetetlen sajnos
A 700 Ft-os benzinár idén elég rémisztően hangzik, de nem elképzelhetetlen sajnos
Hirdetés

Mint azt január elején mi is megírtuk, a kormányzat most igen nehéz helyzetben van, hiszen a jelenleg érvényes szabályok alapján csak 2022. február 15-ig kell 480 forintos maximált áron adni az üzemanyagot.

Az olaj világpiaci ára pedig folyamatosan emelkedik, és ha nem döntenek hosszabbításról, akkor hetekkel a 2022. tavaszi országgyűlési választások előtt újra nagyot nőhetnek az árak.

Ha viszont újabb három hónapra, május 15-ig meghosszabbítják az ársapkát, az az üzemanyag-kereskedőknek lesz komoly érvágás.

Február közepéig tehát érvényben van az üzemanyagárak 480 forintos plafonja, az előrejelzések szerint az árbefagyasztás kivezetése esetén akár 700 forintba is kerülhet már az idei évben is egy liter benzin.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, Molnár László interjút adott az RTL Híradónak:

előrejelzésük szerint a fokozódó világpiaci kereslet miatt a jelenlegi 86 dolláros hordónkénti ár az év során a 150 dolláros szintet is elérheti.

Hirdetés

Az említett olajár mellett a – jelenleg február 15-ig érvényes – hatósági árstop kivezetése esetén nagyságrendileg 700 forintos literárakkal kellene szembesülni.

Bár az autósok nyilván örülnének az ármaximalizálás meghosszabbításának, mivel az árkülönbözetet a benzinkutak üzemeltetőinek kell állnia, Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára egyértelműen kifejezte:

“Őszintén reméljük, hogy február 15-ével megszűnik a hatósági ár alkalmazása”. Annak kapcsán, hogy meghosszabbítják-e a hatósági árplafon érvényességét, a kormány már több fórumon nyilatkozta: “a kiterjesztés indokoltságáról, módjáról a február közepi világpiaci és egyéb körülmények, folyamatok alapján születhet majd döntés”.

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája