Hirdetés

Gondolkodtató
Eltörli a kormány a baleseti adót
Eltörli a kormány a baleseti adót
Hirdetés

Eltörli a kormány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) 30%-os baleseti adóját, amelyet eddig közvetlenül az autósoknak kellett fizetniük. Nő azonban a biztosítók adóterhe, hiszen 15, illetve 20 százalékos biztosítási adót kell fizetniük kgfb-díjbevételeik után, amit ha tudnak, részben biztosan az autósokra fognak áthárítani. – írja a portfolio.hu

2019. január 1-jétől a kormány az új adócsomag értelmében eltörölné, pontosabban integrálná a baleseti adót a biztosítók által fizetett biztosítási adóba, kulcsát a mostani 30%-ról 15%-ra csökkentve. Személygépkocsik és motorkerékpárok esetén ez 20% lesz.

A javaslat továbbra is fenntartja a biztosítási adó 8 milliárd éves adóalapot el nem érő adóalapú biztosítókra vonatkozó kedvezőbb, sávos mértékét, az alapba a kgfb-díjbevételt továbbra sem kell beleszámítani. A 100 millió alatti díjbevételrészre csak 25%-ban, a 100-700 millió forint közötti rész után 50%-ban kell a biztosítónak megfizetnie, ha a biztosító összesített adóalapja nem éri el a 8 milliárd forintot.

Egyébként éppen a kgfb manapság a biztosítási szektor motorja: a kötelező biztosítások (kgfb) díjbevétele 11,8%-kal, a cascóé pedig még nagyobb mértékben, 15,0%-kal növekedett például az első negyedévben.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/jo-hir-a-lakossagnak-eltorli-a-kormany-a-baleseti-adot-es-a-kisebb-atutalasok-illeteket.289400.html
Borítókép: illusztráció

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés