Hirdetés

Hírek
86 ezer olyan autó van a magyar utakon, amit érdemes volna messziről elkerülni
86 ezer olyan autó van a magyar utakon, amit érdemes volna messziről elkerülni
Hirdetés

Jelentős javulás tapasztalható a megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások száma terén, de úgy tűnik, még mindig van hova fejlődni.

A jelek szerint egyre több autós érti meg, hogy a kötelező biztosítás elengedhetetlen része az autózásnak. Nemcsak azért, mert hiányáért büntetés járhat, hanem azért is, mert a kgfb hiányában okozott balesetnek beláthatatlan következményei lehetnek – főleg, ha a balesetnél meg is sérül valaki. Ha a balesetet okozó sofőrnek nincs kötelezője, akkor az egész kárrendezést zsebből kell kifizetnie, ami hatalmas összeg lehet. Ha pedig valaki ennek ellenére sem akar fizetni, abból hosszas jogi procedúra lehet. Jelenleg nagyjából 86 ezer olyan autó van az utakon, ami kötelező nélkül közlekedik.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) beszámolója szerint 2017. szeptember végén az öt évvel korábbi 5,8 százalékhoz képest már csak a járművek 1,8 százaléka nem rendelkezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Ezzel az európai országok középmezőnyéhez tartozhatunk.

Portfolio beszámolója szerint Észtországban például a járművek 1,4 százaléka, Dániában 0,1 százaléka, Finnországban pedig kevesebb, mint 1 százaléka nem rendelkezik az ottani kötelező biztosítással. Ukrajnával jóval súlyosabb a helyzet, ott 33 százalék ez az arány. Azoknak, akiknek Magyarországon nincs kötelező biztosításuk, napi díjat kell fizessenek a biztosítatlansági időszakra.

A 2018-as tarifa szerint ez járműkategóriánként 340-760 forint lesz a személyautók esetében. Az autóbuszokra a férőhelyek számától függően napi 490-2320 forintra kell számítani, tehergépkocsik esetében pedig akár a 2660 forint is lehet ez az összeg. Mivel ezek napidíjak, könnyen belátható, hogy már csak anyagi szempontból is megéri a kötelezőt megkötni.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171125_kgfb_kotelezo_gepjarmu_felelossegbiztositas

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés