8 napos BKV sztrájk jön áprilisban!

 BALESETI KÁRTÉRÍTÉS? 
Online ügyintézés
Szakértő csapat
 KATT IDE 

hirdetés

Sztrájkot hirdetett két BKV-s szakszervezet, mert nem sikerült megegyezni a béremelés kérdésében. Valamennyi ágazatot érintheti a két külön időszakban megtartott, többnapos munkabeszüntetés. Béremelést akartak a szakszervezetek, de nem tudtak megegyezni a BKV-val. Bécs szipkázhatja el a magyar sofőröket.

Sztrájkot hirdetett április harmadik és negyedik hetére a BKV-munkavállalók 80 százalékát képviselő két szakszervezeti szövetség pénteken. A munkabeszüntetés minden ágazatra kiterjed, így az érinti a busz-, a troli-, a villamos- és a metróközlekedést is – írja az MTI.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) április 18-án 0 órától 20-a 24 óráig háromnapos, április 24-én 0 órától 28-a 24 óráig ötnapos sztrájkot hirdetett.

Nemes Gábor, az EKSZ vezetője az ATV-nek pont nemrég mondta, hogy a bérmegállapodás elmaradása miatt pénteken bejelenthetik a sztrájkot a dolgozók. Így lett. A cél, hogy három év alatt 30 százalékos bérfejlesztést érjenek el a dolgozóknál, ahogy ez más állami közlekedési vállalatoknál is megtörtént. Ezen felül 2017-re további 5 százalékos béremelési igényt támasztottak, amelyet az alacsonyabb keresetűek bérfelzárkóztatására kértek.

Budapest, 2010. január 12. Buszvezetők várakoznak az igazgatóság ebédlőjében a BKV dél-pesti buszgarázsában a főváros XIX. kerületében. Nulla órától sztrájkolnak a BKV szakszervezetei, mert az utolsó, 2010. január 11-i esti megbeszélésen sem született megállapodás a kollektív szerződésről. Hét buszvonalon indult el a közlekedés hajnalban Budapesten, a metró menetrend szerint jár a fél ötös üzemkezdet óta, közlekednek a HÉV-ek is, de várhatóan csak Budapest határáig. A villamosoknál is fennakadások vannak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Buszvezetők várakoznak az igazgatóság ebédlőjében a BKV dél-pesti buszgarázsában a főváros XIX. kerületében. Nulla órától sztrájkolnak a BKV szakszervezetei, mert az utolsó, 2010. január 11-i esti megbeszélésen sem született megállapodás a kollektív szerződésről. Hét buszvonalon indult el a közlekedés hajnalban Budapesten, a metró menetrend szerint jár a fél ötös üzemkezdet óta, közlekednek a HÉV-ek is, de várhatóan csak Budapest határáig. A villamosoknál is fennakadások vannak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Százszázalékos támogatottság

A szakszervezetek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert a BKV-val folytatott kollektív munkaügyi vitában nem közeledtek az álláspontok. A BKV a tárgyalások során hangsúlyozta, hogy határozott szándéka a bérfeszültségek hosszú távú rendezése, de a források előteremtéséig a munkavállalók türelmét kérte. Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a sztrájkról már tájékoztatták Bolla Tibort, a BKV elnök-vezérigazgatóját.

A munkabeszüntetés támogatottsága a BKV-n belül százszázalékos – tette hozzá.

Nemes Gábor amúgy azt is mondta – ami régóta rettegéssel tölti el a fővárost -, hogy tárgyalt a bécsi közlekedési cég vezetésével arról, hogy ha nem rendeződik az itteni helyzet, tudjanak menni oda dolgozni a magyar sofőrök.

Budapest, 2010. január 16. Autóbuszok állnak a BKV cinkotai autóbusz telephelyén a főváros XVI. kerületében, ahonnan nem indultak el a járművek a BKV-sztrájk ötödik napján. MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2010. január 16. Autóbuszok állnak a BKV cinkotai autóbusz telephelyén a főváros XVI. kerületében, ahonnan nem indultak el a járművek a BKV-sztrájk ötödik napján. MTI Fotó: Kovács Attila

Hogy fog kinézni a sztrájk?

Törvényi rendelkezések szerint a sztrájk első napján 66 százalék szolgáltatást kell biztosítani óránként és vonalanként, a második naptól viszont csak a csúcsidőben kell tartani az elégséges szolgáltatás mértékét, csúcsidőn kívül akár el sem indulhatnak a járatok, ha napi átlagban teljesül a 66 százalékos szolgáltatási színvonal.

A BKV-nál legutóbb 2010 januárjában volt munkabeszüntetés. A hatnapos sztrájkban a BKV 26 szakszervezetéből 14 vett részt, mert nem tudtak megállapodni a BKV menedzsmentjével a kollektív szerződésről. Azóta bár többször is alakult sztrájkbizottság a BKV-nál, munkabeszüntetés nem volt.

Friss: a BKV tudomásul vette a sztrájkot

A BKV is közölte késő délelőtt, hogy megegyezés nélkül zárult a munkaügyi vita, és megkapták a hivatalos sztrájkbejelentést. A BKV tudomásul vette ezt és megkérte a szakszervezeteket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatások biztosításáról.

A cég mindent meg akar tenni a munkabeszüntetés elkerüléséért és elkötelezett a béremelés mellett. Azt írják, a főváros a kormányhoz fordult, a BKV pedig a dolgozók türelmét kéri, bár tisztában van a munkaerőpiaci helyzettel is.

Forrás: http://24.hu/belfold/2017/03/31/sztrajkolni-fognak-a-bkv-sok-aprilisban/
Foto: hvg.hu

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Ajánlott

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek

Vélemény, hozzászólás?