Hirdetés

Gondolkodtató
400+ ezer km-t futott egy Tesla Model S, ilyen állapotban van most
400+ ezer km-t futott egy Tesla Model S, ilyen állapotban van most
Hirdetés

Egy 400 ezer km-t futott autót nem szívesen venne meg az ember, annyi baja lehet. Úgy tűnik, az elektromos autók esetében más a helyzet.

Az elektromos autók kapcsán gyakran hallható ellenérv, hogy ezek a járművek túlságosan keveset futottak még ahhoz, hogy kijöjjenek azok a hibák, amik egy hagyományos autó esetében már ismertek. A legfőbb félelem az akkumulátor kapcsán merül fel: a kritikus hangok szerint a kapacitása a túl sok feltöltés hatására egy idő után épp úgy csökken majd, mind a mobiltelefonoké, ezért hosszú távon nem is lehet használni ezeket a járműveket. Egy finn taxis azonban most alaposan megcáfolta a kételkedőket.

Hirdetnél itt??? Katt ide!

Hirdetés

A finn Helsingin Sanomatra hivatkozva a Carscoops azt írja, a taxisofőrként dolgozó Ari Nyyssösestä egy 2014-es Tesla Model S-sel ért el olyan eredményt, ami még egy belső égésű motorral szerelt autó számára is megsüvegelendő teljesítmény. A férfi ugyanis több mint 400 ezer kilométert, egész pontosan 403 438 km-t hajtott bele az elektromos autójába. A kocsival pedig semmilyen jelentősebb probléma nem volt.

© Helsingin Sanomat

A legnagyobb javítani való tételt az akkumulátor jelentette, amit meghibásodás miatt kellett javítani. Az akku egyébként három év alatt 7,5 százalékot veszített kapacitásából, ami még így is 370 km-es hatótávot jelent. A kocsit egyébként többnyire éjjelente, a saját házában töltötte.

Juha Pyrhöne elektromérnök-professzor szerint nem meglepő, hogy a minőségi villanymotorok ilyen hosszú ideig képesek megbízhatóan üzemelni. A szakember szerint az elektromotor 100 ezer munkaórát is képes kibírni, ez idő alatt viszont az autó nagyjából 10 millió(!) km-t lenne képes megtenni.

© Tesla

A Tesla Model S egyébként már nem először bizonyította a strapabíróságát. 2016 októberében egy amerikai taxis cég jelentette, hogy már több mint 300 ezer km-t futott az általuk használt Tesla, és valójában kutya baja sincs.

Úgy tűnik tehát, hogy az elektromos autók (legalábbis a Model S) állóképességben bőven felveszik a versenyt a belső égésű motorral szerelt autókkal. Ez pedig azt is jelenti, hogy valóban érdemes lehet az elektromos autót akár használtan is megvenni.
 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170829_tesla_model_s_finn_taxi_400_ezer_km_hiba

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés