Hirdetés

Autóteszt
380 km-es hatótáv, önvezető mód: bemutatták a Kia újdonságát
380 km-es hatótáv, önvezető mód: bemutatták a Kia újdonságát
Hirdetés

A Kia egyelőre csak koncepcióként mutatta be az új Nirót, a benne lévő technológia viszont egyértelműen mutatja, mire számíthatunk a cégtől a jövőben.

Az utóbbi években egyre több autógyártó állít standot a világ legnagyobb technológiai show-ján, a Las Vegas-i CES-en, ami egyáltalán nem meglepő. A járművek ugyanis lassan már nem is autók, hanem vezethető számítógépek, sőt, lassan már nem is az ember, hanem maga a gép irányítja őket. Ilyen irányba mozdult el a Kia is.

Az üzemanyagcellás Hyundai Nexo FCV bemutatása után a Kia is előrukkolt saját fejlesztésével, a Niróval. A kocsi egyik legizgalmasabb része az infotainment rendszer, amelybe integrálták a Google digitális asszisztensét is, és ami már megmutatja, mire számíthatunk a cégtől a jövőben.

© Kia
© Kia

Egyelőre még csak koncepcióautóról van szó, így a bejelentett tulajdonságok mérséklődhetnek, de a fejlesztők szerint a jelenlegi autó mintegy 380 km-es hatótávolsággal rendelkezik, amihez egy 64 KWh-s akkumulátorcsomag biztosítja az elektromos áramot. A kocsit egy 150 KWh-s elektromotor hajtja meg. Mindemellett 4-es szintű önvezetésre is képes lesz a jármű, vagyis egyetlen lépésre lesznek csak a teljesen önvezető módtól.

© Kia
© Kia

A Google digitális asszisztensének köszönhetően emellett hanggal vezérelhetjük a lámpák ki- és bekapcsolását, a motor indítását és leállítását, a töltés indítását és leállítását, sőt, akár dudálhatunk is vele így.

© Kia

Mivel koncepcióról van szó, egylőre nem tudni, mikor lesz a járműből kész termék. Azt azonban már tudni lehet, hogy a cég 2025-re 20, részben vagy teljes egészében elektromos autót tervez készíteni, 2020-ra pedig már egy új, üzemanyagcellás autó is készül.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20180109_kia_niro_elektromos_auto_ces_2018

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés