Hirdetés

Gondolkodtató
2022-től a GPS-jelek alapján és kamerákkal a rendszer tudni fogja, hogy mennyivel mehetsz és ehhez igazítja az autó aktuális sebességét
2022-től a GPS-jelek alapján és kamerákkal a rendszer tudni fogja, hogy mennyivel mehetsz és ehhez igazítja az autó aktuális sebességét
Hirdetés

Tudod, hogyan működik az intelligens sebességszabályzó?

Az EU tavalyi döntésének megfelelően 2022 májusától csak olyan gépjárművek gördülhetnek le a szerelőszalagokról, melyek – egyéb újdonságok mellett – intelligens sebességszabályzóval vannak felszerelve.

Az intelligent speed assistance (röviden: ISA) alapvetően a gépjármű navigációs rendszerére, valamint a beltérben elhelyezett, előre tekintő kamerára épít.

A GPS beazonosítja a gépjármű pontos helyzetét és automatikusan társítja a hozzá tartozó sebességértéket, míg a kamera a táblákat és a közúti jelzéseket felügyeli.

Amennyiben az infók alapján a sofőr gyorsabban hajt a megengedettnél, a rendszer hangjelzést ad, és gázelvétellel, azaz a beáramló üzemanyag mennyiségének csökkentésével, s nem pedig fékezés útján lassítja majd a járművet. Ez finom, kezelhető lassulást jelent mindenki számára.

Hirdetés

Persze, ha a sofőr mindenképpen gyorsabban akar haladni, mint amennyit a technika „javasol”, akkor ezt könnyen megteheti, például úgy, hogy erőteljesebben a gázpedálra lép.

Az EU szabályozás alapján ugyanis az ISA „nem akadályozhatja a járművezetőket annak lehetőségében, hogy a járműnek a rendszer által beállított sebességét túllépjék”. Alaphelyzetben – tehát amikor elindulunk az autóval – a sebességszabályzó automatikusan be lesz kapcsolva, ugyanakkor a rendszer kikapcsolható.

Forrás: baleset-megelozes / Facebook


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés