Hirdetés

Hírek
10 év eltiltás és börtön. Erre számíthatnak mostantól az ittas, drogos sofőrök Romániában
10 év eltiltás és börtön. Erre számíthatnak mostantól az ittas, drogos sofőrök Romániában
Hirdetés

Fontos, hogy nem lehet felfüggeszteni az ítélet végrehajtását!

Romániában mostantól konkrétan börtönbüntetésre kell számítania annak, aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezet gépjárművet közúton. Sőt akár tíz bevonhatják a jogosítványát is a renitens járművezetőknek. A képviselőház egyhangúlag elfogadta a törvénymódosítást.

Robert Cazanciuc, a volt igazságügyi miniszter és szociáldemokrata szenátor szerint ez a szigorítás az úgynevezett Anastasia-törvény folytatása, amely egy olyan kislányról kapta a nevét, aki életét vesztette egy jogosítvány nélküli sofőr miatt 2022-ben. Ez a törvény tiltja a börtönbüntetés felfüggesztését azok számára, akik jogosítvány nélkül vagy kábítószer vagy alkohol hatása alatt vezetnek.

Romániában letöltendő börtönbüntetés jár minden olyan sofőrnek, akiket alkohol- vagy kábítószer hatása alatt találnak a volán mögött közúton, ha véralkoholszintjük literenként 0,8 grammnál magasabb. A börtönbüntetés időtartama általában 1-5 év között van, de ha a sofőr közszállítási járművet vezet, akkor ez az időszak 2-től 7 évig terjedhet.

Hirdetés

A most elfogadott törvénymódosítás értelmében a kábítószer hatása alatt vagy ittas állapotban vezetők vezetői engedélyét – amely eddig 1-5 évig tartott – mostantól 1-től 10 évig terjedő időszakra vonhatja be a bíróság.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés