Hirdetés

Gondolkodtató
1 km is lehet egy vonat féktávja – figyelmeztet a mozdonyvezető
1 km is lehet egy vonat féktávja – figyelmeztet a mozdonyvezető
Hirdetés

Sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a vonatok nem tudnak csak úgy pikk-pakk, gyorsan lefékezni.

Rizsavi Tamás a MÁV egyik mozdonyvezetője, aki időről időre látványos fotókkal és videókkal szolgál a munkájával kapcsolatban, és aki több mint 13 ezer követővel rendelkezik a közösségi oldalakon. Emberünk általában vidám tartalmakkal örvendezteti meg a követőit, ezúttal azonban kivételesen egy komoly hangvételű üzenettel szolgált számukra.

Hirdetnél itt??? Katt ide!

Hirdetés

Rizsavi felhívja a figyelmet arra, hogy egy vonat fékútja adott esetben akár 1 kilométer, vagyis 1000 méter is lehet, ennek alapján pedig senki sem várhatja el egy mozdonyvezetőtől, hogy egy hirtelen jelentkező akadály esetén pikk-pakk megállítsa a 2000 tonnás járművet. „Bármennyire is figyel egy mozdonyvezető és már idejében elkezd ‘vészfékezni’, a fizika törvényei alapján akkor sem fog tudni megállni a jelentkező akadály előtt.”

mozdonyvezető kitér továbbá azokra a posztokra és hírekre, melyek arról szólnak, hogy a fehér fénysorompó ellenére átrobog a vonat a vasúti átjárónál, és amely bejegyzések alatt általában fröcsögő kommentek szoktak felbukkanni. Rizsavi elárulja, hogy a hibás fénysorompókról minden esetben értesítik a mozdonyvezetőket, akik ilyenkor maximum 15 km/h sebességgel és folyamatos hangjelzéssel közelíthetik meg az átjárót.

„Képeken jól néz ki, hogy a csapórudak az égnek állnak, fehéren villog és a vonat mégis az átjáróban van, DE 15 MAXIMÁLIS sebesség vagy kevesebb esetén mi úgy szabályozzuk, hogy ne legyen baj és megtudjunk állni” – írja Rizsavi, aki mindenkit arra kér, hogy tartsa tiszteletben az átjárókat, hiszen egy megállás és körbepillantás a saját és mások életét is megmentheti.

© Rizsavi Tamás

 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés