VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Zuglóra is átterjedt a csoda: veszteséges a fizetős parkolás


SOS Mobilgumis
SOS Autóklíma töltés
hirdetés

Nem egészen két éve furcsa üzletbe ment bele a zuglói önkormányzat. Közbeszerzést írt ki a fizetős parkolási rendszer kialakítására és üzemeltetésére 2+2 évre, és a becsült összegnél drágább, 1 milliárd forintnál is magasabb ajánlatot adó konzorciumot bízta meg a munkával, ráadásul a három indulóból kettőt (egyikük a becsült összegnél olcsóbb ajánlatot adott) kizártak a versenyből.

Mostanra kiderült, milyen ráfizetés a biznisz az önkormányzatnak – holott azt gondolhatnánk, hogy egy normális világban a fizetős parkolás többet hoz a konyhára, mint amennyibe kerül – írja a 24.hu

Az első, tört évben, 2017-ben csaknem 490 millió forintos mínuszt termelt a fizetős parkolás az önkormányzatnak, tavaly pedig további 250 milliós veszteséget – derül ki azokból az adatokból, amelyeket az egyik önkormányzati képviselő, a Civilzugló Egyesület képviseletében a testületben ülő Várnai László tett közzé.

Ezek nem az ő számai, hanem a kerület jegyzőjétől származnak, vagyis hivatalosnak tekinthetők.

Az ügy mögött nagykoalíciós együttműködést látó Várnai emlékeztet is rá,

a parkolás bevezetésekor még milliárdos nyereséget ígértek, a fejlesztések leendő forrásaként mutatták be a fizető parkolást.

Közben pedig kiterjesztették a fizetőövezet határát, néhol azonban nem tettek ki erre figyelmeztető táblát.

A parkolóautomaták beszerzése az első évben, 2017-ben történt, a beruházás döntő részét ez tette ki, de parkolókat tavaly is alakítottak ki. Ha ezeket a költségeket levonjuk a teljes kiadásból, akkor megkapjuk, hogy a fizetős parkolási rendszer üzemeltetése, fenntartása mennyibe kerül és mennyi bevételt termel az önkormányzat szemszögéből.

Így sem kedvezőbb a kép: a működési egyenleg 2017-ben 260 milliós nyereséget hozott, de amint rá egy évre megugrott az üzemeltető konzorciumnak fizetendő díj, 2018-ban már bő 200 milliós veszteség jött össze.

A nyertes csoport egyik tagja, „a C-Ware nem áll távol a VI. kerületi botránycégtől, a Centrum Parkoló Kft.-től, amelynek tevékenysége miatt jelenleg 24 vádlott, köztük Fürst György (MSZP) volt alpolgármester hűtlen kezelés vádjával került bírság elé. A jelenleg német tulajdonban lévő C-Ware alapítója 2008-ban Kupper András, a Centrum Parkoló fő tulajdonosa (a hasonló nevű fideszes politikus nagybátyja) volt, a két cég székhelye jelenleg is ugyanazon a címen található” – írta a cégről az Átlátszó a gyanúsnak titulált tender kihirdetése után. A másik cég a francia hátterű Parkeon SAS. A harmadik cég kormánypárti kötődése megkérdőjelezhetetlen.

A SIS Parking Kft. végső tulajdonosa Szellem Zoltán és Várszegi Zsolt. Szellem a kilencvenes évek közepén a Fidesz gazdasági hátországának egyik aktív szereplője volt, nevét korábban egyebek mellett fiktív drágakőüzletekkel hozta kapcsolatba a sajtó. „Ő volt a tulajdonosa a Honvédkórháznak laborvizsgálatokat végző H-MED Kft.-nek is. A magánlabor működési engedélyét azonban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 2001-ben visszavonta, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogtalan számlázás miatt beperelte a céget. Végül több mint tízévi pereskedés után nyert a H-Med, majd jogutód nélkül megszűnt” – festette le a múltat a HVG.

A SIS Parking az elmúlt években kezdett nyerő szériába a fővárosi parkolóüzemeltetési piacon. A 2016-ban alapított céget egy évre rá a józsefvárosi parkolás üzemeltetésével bízták meg, aztán a XI. kerületi önkormányzattól kaptak egy hatalmas megbízást, szintén egy pályázó csapat tagjaként, ezt követte a zuglói üzlet. Talán nem véletlen, az újbudai esetben is hasonló folyamat indult el, mint Zuglóban: az addigi nyereséges parkolás tavalyra vesztségbe fordulhatott, írtuk meg az akkor tervek alapján fél éve. (A végleges számok az idén május környékén állnak majd rendelkezésre.)

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba Forrás: 24.hu

MEGOSZTOM:

Ne kockáztass, vegyél kamerát itt:

hirdetés

Tetszik oldalunk?

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek