hirdetés

Velünk tartasz?
VIDEÓ: Na Ő garantáltan látja az előzményeket – Aki ilyet használ a városban, az menjen a….

VIDEÓ: Na Ő garantáltan látja az előzményeket – Aki ilyet használ a városban, az menjen a….

2020-12-14 Facebook

Időpontfoglalás klíma javításra, töltésre:
+36 30 508 4617
hirdetés

Az, aki ezt a fajta kerékpárt kitalálta már nem normális, de aki a budapesti forgalomban használja is, annak végképp teljesen elmentek otthonról.

Az Index egyébként már 2012-ben írt a “jelenségről”:

“Megelégelték, hogy itt-ott már Budapesten is felbukkant néhány magas bicikli: a Közlekedéstudományi Egyesület jópofa, de ön- és közveszélyes játéknak minősítette a szerkezeteket.”

Akkor így írt róla a közlekedéstudományi egyesület egy levelet a portálnak, amit le is közöltek:

„Egy új, Amerikából származó extrém kerékpár használata terjed Magyarországon, a tall bike, magyarul magas kerékpár. A kerékpár azért extrém, mert a nyereg magassága 2 méter körül van. Bíró Csaba a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) szóvivője szerint ezzel nincsen semmi baj mindaddig, amíg a sporteszközt nem használják a közutakon és a kerékpárutakon. Sajnos azonban nem így van.

A kerékpár felhasználói szerint az eszköz mindenben megfelel a magyar közlekedési előírásoknak. Az alábbi videón látható, hogy az eszközt a budapesti forgalomban is használják, ráadásul nagyon szabálytalanul. Az elején, a piros lámpához érkezést, és az indulást érdemes figyelni:

A Közlekedéstudományi Egyesület szakértői szerint a kerékpár kreativitásból ötös osztályzatot, a közlekedésbiztonság szempontjából pedig egyest érdemel.

Véleményünk szerint – mondta Bíró Csaba –

ez a kerékpár nem csak a normál elindulásnál és megállásánál okoz nehézségeket. Egy esetleges vészfékezés esetén olyan hatalmas bukás történhet, ami a kerékpáros testi épségén túl a forgalom többi résztvevőjének a biztonságát is veszélyezteti, de más veszélyek is fenyegetik a magas kerékpárosokat.

A kerékpár magas súlypontja miatt a kerékpáros könnyen áteshet a kerékpárutak mellett elhelyezett 1,2 m magas védőkorláton, a feje pedig beleütközhet a kerékpárutak feletti műtárgyakba.

A kerékpárutakat szabvány szerint úgy tervezik, hogy azokon maximum 2,25 m magasságú (biztonsági térrel együtt 2,5 m magas) kerékpáros tudjon biztonságosan közlekedni.

Annak a biciklisnek a feje, aki kb. 2 m magasan ül, túlnyúlik a biztonsági zónán is. Könnyen belátható, hogy ebből előbb-utóbb akár halálos balesetek lehetnek, ezért a Közlekedéstudományi Egyesület azt javasolja, hogy a magas kerékpárokat ne használják közúti közlekedésre, bármilyen jópofa is.”

Szánalmas, hogy erről egyáltalán beszélni kell, mert itt tart a közlekedésbiztonság néhány ember fejében. 🙁

hirdetés

Ha a videó nem indul el, próbáld meg ITT lejátszani.


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Sokan olvassákPartnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság

A biztonságosabb közutakért…

Támogatónk

hirdetés

Itt is kövess…

MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


A TWITTEREN IS OTT VAGYUNK