VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

VIDEÓ: FONTOS, mindennapos KRESZ szitu, ami nem is olyan egyértelmű


SOS Autóklíma töltés
hirdetés

Amikor egy sávról kanyarodunk jobbra, több sávos útra, ahová szintén érkezik szemből egy balra kanyarodó jármű, akkor

Több sávos út ellenére kizárólag a kanyarodási szabály a meghatározó?

A szitu tehát:

Nem egyértelműen fogalmaz a KRESZ ezzel kapcsolatban.

Éles helyzet, amit fedélzeti kamera rögzített. Köszönjük a felvételt olvasónknak:

Ugyanis:

1. A járművel másik útra – ha közúti jelzésből más nem következik – jobbra kis ívben, balra nagy ívben kell bekanyarodni, úgy, hogy a jármű a bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon.

2. Elsőbbséget kell adni balra bekanyarodó járművel az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű részére.

Tehát az első pont csak azt határozza meg, hogy kanyarodás után a jobb oldalra kell érkezni, és hogy azon belül több sáv esetében melyikbe, azt nem. A második pont pedig balra kanyarodás esetében elsőbbségadási kötelezettséget határoz meg a jobbra kis ívben kanyarodó számára.

Tehát ezekből az derül ki, hogy balra kanyarodás közben, függetlenül attól, hogy hová érkezünk elsőbbség jár a jobbra kis ívben kanyarodó számára.

Ugyanakkor a joggyakorlatban ezt találtam:

“A jobb szélső forgalmi sávból, illetve az úttest jobb szélétől, a jobb szélső forgalmi sávba, illetve az úttest jobb szélére kell kanyarodni. Amennyiben a fenti helyzetektől a kanyarodó jármű eltér, a kanyarodás mellett forgalmi sávot is változtat, azaz kétszeresen irányváltoztató járműnek minősül. A kétszeres irányváltoztatás során a forgalmi sáv változtatására vonatkozó szabályokra figyelemmel kell lenni. ” – írja az autoszektor.hu

Ezzel nekem pont az a bajom, ami a képen is látható.

Hogy mi van, ha valamiért a jobb szélső sáv nem vehető igénybe?

Buszsáv, útfelbontás, torlódás és hasonlók. A balra kanyarodónak ebben az esetben ezt mérlegelnie kellene, hiszen a jobbra kanyarodás ilyenkor a belső sávba hajtható csak végre.

Az én szemléletemnek jobban megfelel az, hogy balra kanyarodás közben a jobbra kanyarodónak érkezési helytől függetlenül jár az elsőbbség, de mint írtam a KRESZ soraiból a megoldás nem olvasható ki egyértelműen.

Ezzel együtt szeretném kihangsúlyozni, mert sok vezető fejében ez rossz gyakorlatként szerepel, hogy semmi nem tiltja, hogy egy sávos útról jobbra kanyarodás után egyből besoroljunk a belső sávba. (zöld nyomvonal)

Sokan csak úgy mernek kanyarodni, hogy a párhuzamos közlekedésre alkalma út jobb szélső sávjába fordulnak, és csak utána váltanak sávot. (piros nyomvonal)

Forrás: autoszektor.hu

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.


Tetszik oldalunk?

ÉrdekelhetTámogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek