Hirdetés

Dashcam
VIDEÓ: Addig nyomult a motoros a dugóban, amíg a villamosok kutyaszorítójába került a Gellért rakparton
VIDEÓ: Addig nyomult a motoros a dugóban, amíg a villamosok kutyaszorítójába került a Gellért rakparton
Hirdetés

Olvasónk fedélzeti kamerája rögzítette az esetet.

A motorral történő közlekedés előnye, hogy nem feltétlen kell a dugót kivárni és előre lehet gurulni a járművek között.

Nos, a felvételen látható eset aztán kétséget kizáróan mutatja a szabálytalanságot, de nincs hiány bizonytalanságban sem…

Mielőtt elindulna a kommentcunami KRESZ témában, fontos tudni a következőket:

A hegylakok.hu motoros magazin honlapján a következő olvasható:

Kérdés 1: Jobbról tilos! Ha ott gurulsz el, megbírságolnak!

Osszuk rögtön két részre! Előzni tényleg tilos jobbról, ahogy a haladó kocsisorok között, mellett elmenni is – ez korábban is így volt, semmi nem változott. Ellenben az álló kocsisorokat 2010 óta jobbról, balról, középen, azaz a záróvonal érintése nélkül bárhonnan kikerülheted, ha ehhez elég helyed van.

Kérdés 2: Ezek szerint, ha megáll a sor, bármikor kikerülhetem a kocsikat?

Nem feltétlenül, de legtöbbször igen. A KRESZ 36. paragrafus pontjai a párhuzamos közlekedésre vonatkoznak, sőt maga a szabály is úgy szól, hogy „álló járművek mellett, vagy azok között szabad előrehaladni”, ebből arra lehet következtetni, hogy például a kétszer egysávos úton, önmagában álló kocsi már nem tartozik ide, hiszen többes szám szerepel a szövegben. Ezt a kételyt oszlatja el – szerencsére – az ún. KRESZ-kommentár, melyet bírók írtak a joggyakorlat alapján, s ez segít eligazodni a KRESZ gyakorlati alkalmazásában.

annak ellenére, hogy a párhuzamos közlekedésről szóló részben szerepel, a megfogalmazásból következően nem csak többsávos útra vonatkozik. Sőt még azt is megjegyzik, hogy egyes vélemények szerint nemcsak az álló járművekre kell vonatkozzon, hanem egy maximált sebesség – azaz lépésben haladó sor – esete lenne életszerű, de ez nem több véleménynél, szóval erre hiába is hivatkozol a forgalomban vagy akár egy balesetnél.

A portál hozzáteszi:

Akad azonban a motorosokra nézve egyfajta szigorításként értelmezhető rész is, miszerint – adott kommentár szerint – az előrehaladáshoz szükséges elegendő hely, melyet a szabály említ, az véleményük szerint legalább fél méter a többi járműtől, tehát ennek hiányában megint csak kétséges, hogy előregurulhatunk-e.

Itt azt is figyelembe lehet venni, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas úton egy forgalmi sáv tulajdonképpen az útfelület egy kocsisor biztonságos haladásra alkalmas szélességű része. Ez alapján

olyan helyen is kialakulhat párhuzamos közlekedés, ahol nincs kimondottan forgalmi sávokra osztva az útfelület, azonban a forgalom ezt létrehozza az útszélesség alkalmassága miatt.

Akár ilyennek is tekinthető a motoros előrehaladása is, ha elegendő hely áll rendelkezésre. Szóval bonyolultabb a helyzet, mint az a rövidke szabályból levonható, mindenesetre az biztos, hogy ha torlódnak a kocsik, és elegendő helyed van hozzá, akkor az álló verdák mellett, s között előregurulhatsz, igaz ez a városon belüli és azon túli részekre is, beleértve az autópályákat.

Hirdetés


Ha a videó nem indul el, próbáld meg ITT lejátszani.

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés