Velünk tartasz?VIDEÓ: A BKK sáv, ami létezik, de a KRESZ nem ismeri. Mégis 30 ezer forintra büntethetnek érte, ha ráhajtasz

VIDEÓ: A BKK sáv, ami létezik, de a KRESZ nem ismeri. Mégis 30 ezer forintra büntethetnek érte, ha ráhajtasz

2020-11-29 Facebook
hirdetés

A Hír TV Budapesti Srácok című műsora készített a jelenlegi közlekedési helyzetről egy átfogó riportot, amiben nagy szerepet kaptak az új budapesti BKK sávok is.

Buszsáv helyett ugyanis a BKK-sávot festett fel a főváros számos útjára a Budapesti Közlekedési Központ a metrófelújítás miatt. Csakhogy a KRESZ szerint ilyen nem létezik – ezt erősítette meg “Budapesti Srácok” című műsornak egy közlekedési szakjogász.

Kovács Szabolcs hangsúlyozta:

ezek a sávok bár nem szerepelnek a KRESZ-ben, a rendőrség és a Fővárosi Önkormányzat mégis 30 ezer forintra büntetheti azt, aki ráhajt.

– hangzik el a műsorban.

De miben más ez a sáv, mint a busz sáv? Kik használhatják és kik nem?

Nem vehetik igénybe a taxisok, a kerékpárosok, sem a motorosok – mondta a BKK szóvivője, Borsi Dávid András.

A KRESZ viszont csak a buszsávot ismeri – ezt a BKK is elismerte a budapesti srácok című műsorunknak – ám szerintük ez jogszabályszerű.

A KRESZ az egyértelműen fogalmaz a BUSZ sávról, azt autóbuszok használhatják, taxisok, motorkerékpárok, egy bizonyos szakaszokon kerékpárosok és még egyéb szereplők is igénybe vehetik. Meg nyilván a megkülönböztető jelzésekkel közlekedő járművek is.

A BKK felfestésű sáv azonban ettől szigorúbb.

Azt, hogy ki hajthat be erre a szakaszra, a BKK sáv előtti részeken táblával jelöljük és így ez KRESZ kompatibilis, tehát ez teljesen jogszabályszerű – tette hozzá a szóvivő.

Tehát a sáv létezik, de a jogszabály nem ismeri.

Az alapvető különbség az, hogy a KRESZ szabályozza a buszsávot – ilyet, hogy BKK sáv – ilyet nem tartalmaz -mondta Kovács Szabolcs ügyvéd.

A közlekedési szakjogász szerint ez jogbizonytalanságot eredményez és ha valaki ráhajt 30 ezer forintos bírságra számíthat.

Ám mit kiderült nem csak ez a gond ezzel az úgynevezett BKK sávval. Bizonytalan ennek a megítélése mert pl a BUSZ sávból megengedett a kanyarodás, a BKK sávról pedig nem lehet tudni, hogy megengedett-e a kanyarodás, mert ilyen sávot és ilyen útburkolati jelet a KRESZ nem tartalmaz.

Tehát nem lehet tudni, hogy milyen elvárást támaszt a hatóság majd akkor amikor valaki pl jobbra kis ívbe lehetne kanyarodni és az út szélén a járda mellett a BKK sávval, nem lehet tudni, hogy onnan kell e jobbra kis ívbe adott esetben kanyarodni, vagy a belső sávból, ahol megengedett egyébként az autósok közlekedése – fogalmazott az ügyvéd.

hirdetés

A taxisok sem használhatják a sávot – ám szövetségük elnöke szerint erről velük nem egyeztettek. Nem volt semmiféle egyeztetés a taxisokkal, hogy hello sziasztok akkor ti itt holnaptól nem jöhettek be? – panaszolta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

“Nem csak a taxisokkal, hanem az autós szakmai szervezetekkel sem.

Tehát ez valahogy úgy néz ki, hogy 20-30 biciklis lobbista ül egy autós szervezettel szemben, amit nem tudom, hogy micsoda, nem tudjuk, hogy kicsoda. Feltételezem, hogy azért talán meghívnak valakit, mi többször jeleztük ezt a tavaszi átrendezés kapcsán, a médiának volt köszönhető és annak a felháborodásnak, amit az autós társadalom megfogalmazott, hogy azokat a BUSZ sávokat, vagy azokat a sávokat, amit biciklisávnak átrajzoltak és elvették a 30 százalékát a sávoknak, ami értelmetlen volt, hiszen ugyanúgy a taxik mellett mehetett volna busz és a kerékpár is.”

A Budapesti Autósok közösségének társalapítója azt mondja, hogy az autósok már nagyon unják, hogy szinte napról napra változik valami a város közlekedési rendjében.

Tapasztaljuk, hogy az autósok többsége az úgy is áll a dolgokhoz, hogy tudja, hogy káosz van, inkább nem megy arra, tehát valamilyen szinten még azt is mondhatjuk, hogyha ezt összekapcsoljuk azzal, hogy kiszorítsuk az autósokat a városból akkor talán még be is jött ez a terv – mondta a Budapesti Autósok Közösségének társalapítója, Gál Tamás.

Karácsony Gergely csaknem egy éve kezdett radikális forgalomcsökkentésbe. Tavasszal a nagykörút két forgalmi sávját egyre csökkentette a kerékpársávok miatt. Most a körúton a vírushelyzet miatt – a szokottnál is nagyobb a forgalom, de a bringa sávot szinte senki sem használja. – írja a hirtv.hu a Budapesti Srácok 27-i adása nyomán.

hirdetés

Forrás: Hir TV


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

ÉrdekelhetNézettségünk: 2020. 4. negyedév

Médiaajánlatunk ITT!

 

Támogatónk

hirdetés

Itt is kövess…

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


A TWITTEREN IS OTT VAGYUNK


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT: