Hirdetés
Gondolkodtató
VIDEÓ: 5 percen belül 2 baleset is történt már itt. Hatalmas csattanások és gázolások. Nem tétlen a közút, de megoldás kell
VIDEÓ: 5 percen belül 2 baleset is történt már itt. Hatalmas csattanások és gázolások. Nem tétlen a közút, de megoldás kell
Hirdetés

Olvasónk elkeseredetten keresett meg minket az ügyben, mivel a felesége napi szinten közlekedik erre gyalogosan a gyermekükkel és nem érzik magukat biztonságban a keresztetődésben, szinte napi szinten történő hatalmas balesetek miatt.

A helyszín Budapest XV. kerület Eötvös utca – Arany János utca kereszteződése.

Megkereste már a Budapest Közút Zrt-t is az ügyben, akik nem tétlenkedtek, de ezidáig mindössze egy sárga hátterű STOP jelzőtábla került ki a kereszteződésbe.

Összefoglalva azt írták, hogy


Az Arany János utcán a Rákos úttól az Eötvös utcáig védett útvonalon haladhat a járművezető, ilyen csomópontokban sajnálatos módon a járművezetők sok esetben nem veszik észre a kihelyezett elsőbbségi viszonyokra vonatkozó jelzéseket.

Emiatt intézkedtünk a közelmúltban a kiemelt sárga hátterű STOP jelzőtáblák kihelyezéséről a torkolat mindkét oldalára, valamint a kereszteződésben északkeleti sarokra is kihelyeztünk forgalomtechnikai tükröt a beláthatóság javítása érdekében.

A baleseti adatokból és az Ön által megküldött videófelvételek alapján is látszik egyrészt, hogy a meglévő forgalomcsillapító küszöb sem sugallja sajnálatos módon egyértelműen a járművezetőnek az elsőbbségadási kötelezettséget, másrészt a buszközlekedéssel érintett útvonalakon nagyon ritka esetben járulunk hozzá forgalomcsillapító küszöbök létesítéséhez.

A kiemelet sárga hátterű (fluós) jelzőtáblák és az új forgalomtechnikai tükör kihelyezésével várhatóan javulni fognak a baleseti statisztikák. A város több pontján hasonló intézkedés hatására tapasztalataink szerint csökkentek a balesetek.

Az Eötvös utcán gyalogos-átkelőhely kijelöléséhez döntés előkészítő forgalomszámlálást végeztünk idén szeptemberben, amely alapján a kereszteződés északi ágán, a buszmegállópárnál gyalogos-átkelőhely létesítését indokoltnak tartjuk. Tájékoztatjuk azonban, hogy gyalogos-átkelőhely létesítéséhez útépítési, forgalomtechnikai és (fénymérési jegyzőkönyvet is tartalmazó) közvilágítási terven kívül Budapest Főváros Kormányhivatala III. Kerületi Hivatala Közlekedés Felügyeleti Főosztályának illetékköteles eljárás keretében kiadott helykijelölő határozata szükséges.

A helykijelölő határozathoz számos szervezet hozzájárulását is meg kell kérni: többek között a terület tulajdonosának, útkezelőjének, a forgalomtechnikai kezelőnek és a közvilágítási hálózat üzemeltetőjének hozzájárulását. A burkolati jelek és jelzőtáblák létesítésén kívül a szabványokban előírt erősségű megvilágítást és a kétoldali járdacsatlakozást (szegélysüllyesztésekkel, vakvezető sávokkal) is ki kell építeni. A fentiek alapján gyalogos átkelőhely létesítése csak beruházási program keretében lehetséges, a jelenleg hatályos – már elfogadott – beruházási címlistában a tárgyi gyalogos átkelőhely létesítése nem szerepel, a következő beruházási program összeállítása során a költségvetési források figyelembe vétele mellett szerepeltetni fogunk. Mivel a gyalogos-átkelőhely létesítése nem 1-2 hónapos folyamat, ezért a csomópont biztonságosabbá tétele érdekében intézkedtünk a kereszteződés előtt az Eötvös utcán 40 km/h-s sebességkorlátozás és előzési tilalom bevezetéséről. A fentiek megvalósulásig szíves türelmét kérjük. Tisztelettel….


Hirdetés

Olvasónk az alábbi választ adta, azóta itt tart az ügy:

” Nagyra értékeljük válaszukat és intézkedéseiket, de sajnos továbbra is mindennaposak a balesetek a kereszteződésben.

Tegnap kettő történt 5 percen belül. Egy felvetésemre nem válaszoltak, méghozzá az Arany János utca egyirányúsításának lehetőségére a Pázmány Péter u és az Eötvös u között az Eötvös u irányában.

Az összes baleset abból adódik, hogy az Arany János utcán a Rákos út felől érkezők egyenesen akarnak tovább haladni a Pázmány Péter u irányában, de az Eötvös utcánál nem adnak elsőbbséget.

Egyszerűen vegyék el az egyenesen haladás lehetőségét és meg fog szűnni a probléma. Az Arany János u azon szakasza amúgy is rendkívül szűk a parkoló autósok miatt, nincs szükség két irányú forgalomra. Kérem hallgassanak az itt lakókra, ne várják meg, hogy ismét ember életét követeljen ez a veszélyes kereszteződés… ”

Tudjuk, hogy alapvetően minden kereszteződés veszélyes, de vannak olyan helyek, mint például ez, ahol kiemelten statisztikailag több baleset történik. Ezeken a helyeken az olvasónk által felvetett dolgok valóban megoldást hozhatnának ennek a kereszteződésnek a problémájára. Addig is várunk és reméljük nem követel majd emberéletet a baleseti gócpont.


MEGOSZTOM:

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája