Hirdetés

Gondolkodtató
Várhatóan másfél évig épül majd „Kőbánya kapuja”. A környező utak és közművek is megújulnak
Várhatóan másfél évig épül majd „Kőbánya kapuja”. A környező utak és közművek is megújulnak
Hirdetés

A hamarosan megépülő épület komplexumhoz tartozik majd egy mintegy 300 személygépkocsi parkolását ellátó parkolóház is.

A magyarepitok.hu tette közzé honlapján azokat a terveket, melyek Kőbánya központjában létesülnek hamarosan.

Az építkezés várhatóan nagyban érinti majd az autós forgalmat is, a környező utak felújítása miatt.

Elkészültek a Kőbányai Sportcentrum, valamint a Mázsa téri sportcsarnok és uszodakomplexum kivitelezési tervei. Miután megkapta a szükséges állami támogatást Budapest Főváros X. kerületi Kőbányai Önkormányzata a Mázsa téri sportcsarnok és uszodakomplexum fejlesztéséhez, a szükséges előkészítő munkákat és tervezési feladatokat a Főber Group egyik tagja: a Kreatív Magyar Mérnök Kft. látta el.

A létesítmény Kőbányán, a volt Mázsa teret is magába foglaló két különálló önkormányzati tulajdonú telken jön létre. – írja a magyarepitok.hu

A program egyik része a vasúti pálya és a Bihari út közötti kisebbik, közel 13600 négyzetméter nagyságú telekre:

  • egy 500 fő befogadó képességű lelátóval,
  • FINA minősítésű, 50 méteres versenymedencével,
  • bemelegítő és tanmedencével ellátott uszodakomplexum tervezésére szólt.

A Bihari út túloldalán elhelyezkedő, közel 17500 négyzetméter alapterületű nagyobbik telken pedig egy 3000 nézőt befogadó sportcsarnok létesül, melyet a FIBA előírásoknak megfelelően a kosárlabda sportra kellett optimalizálniuk a tervezőknek.

 

A környező utak és közművek is megújulnak

„Tekintettel arra, hogy az épület két különálló tömege két önálló telken áll, melyet a nagyforgalmú Bihari út választ el egymástól, a jelenleg rendkívül elhanyagolt területet komplex módon kívántuk megfejleszteni” – nyilatkozta lapunknak a Kreatív Magyar Mérnök Kft. képviseletében Zács András építész, vezető tervező.

„Ezért a megrendelő a beruházáshoz, illetve a tervezési feladathoz rendelte a tervezési terület közvetlen környezetének út, közmű, és forgalomtechnikai fejlesztését is” – tette hozzá.

„A tervezési szerződés szerint 3 különböző koncepció tervet kellett készíteni, melyet a konzorciumi partnerrel megosztva készítettünk el. Végül a Kreatív Magyar Mérnök Kft. által készített változat nyerte el a bírálók tetszését, és megkaptuk a felkérést a tovább tervezésre” – ismertette az építész.

A kivitelezési közbeszerzést, illetve a beruházás teljes lebonyolítását a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) végzi el. A kivitelezői közbeszerzés lebonyolítása és a kiviteli szerződés megkötése után kezdődhet majd az érdemi építkezés, melynek átfutási ideje várhatóan mintegy másfél év lesz.

A beruházásban megvalósul „Kőbánya kapuja”

„Az épület és a tömegalakítás koncepciójának egyik legfontosabb eleme a ”két tömeg megjelenésében egy épület” filozófia mentén terveződött” – nyilatkozta Zács András.

Kép: magyarepitok.hu
Hirdetés

Fontos szempont volt a Liget tér felé való nyitás és transzparencia, illetve, hogy az épületek letisztult formavilággal, visszafogott homlokzati anyaghasználattal valósuljanak meg, valamint egyszerű, könnyen átlátható tömegalakítást kapjanak.

„A fenti filozófia részeként jelenik meg az épületeket a közterület felett markáns építészeti gesztusként összekötő, mintegy 40 méter hosszú, burkolt acél rácsostartó tetőszerkezet, mely mindkét oldalon vasbeton falszerkezetekre támaszkodik. Átvitt értelemben ebben az építészeti gesztusban ölt testet a ”Kőbánya kapuja” gondolat” – ismertette a részleteket a vezető tervező.

„Ezeken kívül a Sportcsarnok épülettömege mellett alakítottuk ki a mintegy 300 személygépkocsi parkolását ellátó parkolóházat, melynek zöldfelülettel ellátott tetőszerkezetén biztosítottuk a három darab B3*3-as – a streetballhoz hasonló- kültéri kosárlabda pályát, mintegy 500 fős lelátóval” – mondta Zács András.

Kép: magyarepitok.hu

„Rendkívül büszke vagyok a fiatal, elhívatott, tehetséges kollégáim kitartására és szakmai alaposságára, a 3D és BIM alapú tervezés adta kihívások, valamint az építészeti tervezés mellett a generáltervezési feladatok okozta problémák megoldására és az így létrejött épületre” – fejezte be a vezető tervező.

Borítókép és forrás: magyarepitok.hu


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x