Hirdetés

Hírek
Változás a hazai benzinkutakon – Hamarosan újabb adatot kell majd feltüntetni a töltőoszlopokon
Változás a hazai benzinkutakon – Hamarosan újabb adatot kell majd feltüntetni a töltőoszlopokon
Hirdetés

Szeptember végétől hatályos az a Magyar Közlönyben néhány napja megjelent előírás, mely szerint az üzemanyagtöltő állomásokon és elektromos autó töltőkön az egységár mellett már fel kell tüntetni 100 km-re számolva az  üzemanyagköltséget is – szúrta ki a napi.hu

A költséget egy jogszabályban meghatározott fiktív autóra kell megadni, illetve a NAV által megadott üzemanyag árak alkalmazásával kell számolni.

A jövőben minden kútoszlopon vagy az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység területén kötelező lesz feltüntetni, hogy adott üzemanyaggal mennyibe kerül 100 km út megtétele. Az átlagos fogyasztás nem fogja pontosan követni az üzemanyag gyakori árváltozását, mivel azokat csupán minden negyedév végén kell frissíteni majd.

Az aktualizálásnál mindig a NAV  honlapján közzétett fogyasztási norma szerinti – üzemanyag költségelszámolással kapcsolatosan alkalmazandó – üzemanyagárakat kell figyelembe venni.

A 100 kilométerre jutó üzemanyag költség kiszámítása úgy történik, hogy a fajlagos fogyasztást kell megszorozni az adott üzemanyag egységárával. A fajlagos fogyasztást is közli a rendelet, ez a következő:

  • autógáz (LPG) esetén: 8,10 l/100 km;
  • benzin esetén: 6,33 l/100 km;
  • dízelgázolaj esetén: 5,06 l/100 km;
  • elektromos áram esetén: 17,13 kWh/100 km.
Hirdetés

Ezeket az értékeket a NAV által közölt üzemanyag árakkal kell megszorozni, amely úgy értelmezhető, hogy a havonta közölt árakat kell negyedévre átlagolni – írja a lap. Az azonos márkanév alatt értékesítő benzinkutaknál az elektromos áram ára a megelőző negyedévben, a hálózat egészében alkalmazott legalacsonyabb árak átlagolásával is meghatározható.

A rendelet szeptember utolsó napján lép majd hatályba.

Forrás: Napi.hu

 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés