VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Új, okos parkolási rendszert tesztelnek Budapesten

SOS Mobilgumis hirdetés

[hsas-shortcode group=”GROUP1″ speed=”10″ direction=”left” gap=”50″]

Jelentősen csökkenhet a parkolóhely kereséssel töltött idő és a tranzitforgalom okozta terhelés Budapest belvárosában – jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere.

Mindez annak köszönhetően, hogy az V. kerület most Magyarországon elsőként készül okosparkolási rendszer bevezetésére.

Felmérésekből kiderült, hogy az aktív budapesti forgalom több mint 30 százaléka parkolóhelyet keres.

A kerület polgármestere az alkalmazást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kerület a parkolási díjból származó bevételének egy részét olyan fejlesztésbe szerette volna visszaforgatni, ami valóban hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a Belvárosban parkolni szándékozó autósokat.

A most bemutatott ingyenes app használatával az autósok jelentősen csökkenthetik a parkolóhely keresésével töltött időt, így időt és pénzt spórolva maguknak, a kerület lakóinak pedig élhetőbb lakókörnyezetet teremtve ezzel – tette hozzá a polgármester.

Szenzorok az aszfaltban

Az V. kerület felkérésére a Vodafone Magyarország Budapest belvárosában egy keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó, úgynevezett NB-IoT technológiának köszönhetően olyan parkolószenzorokat telepített, amelyek által Magyarországon is egyedülálló közlekedési infrastruktúra épülhet ki.

Az V. kerületben telepített okosparkolási megoldás alapját a parkolóhelyeken elhelyezett, aszfaltba épített szenzorok adják.

A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobil alkalmazáson keresztül láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolássegítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban – mutatta be az applikáció alkalmazását Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Jelenleg egy tesztprojekt keretében 135 darab parkolóhelyen – az Irányi, a Papnevelde, a Kéményseprő, a Molnár és a Váci utcákban – építették ki a rendszert.

A várhatóan év végéig folytatódó próbaidőszak sikeres befejeztével jövőre kerülhet sor az applikáció kiterjesztésére az V. kerület egészére – mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, aki a projekt költségéről a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva csak annyit árult el, hogy a “közbeszerzési értékhatárt sem éri el”.

Borítókép: Király Isvtán, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese-Vodefone Magyarország, Forrás: https://www.napi.hu/tech/vodafone-parkolas-v-kerulet-iot.670356.html

 

MEGOSZTOM:

Tetszik oldalunk?


Dobj fel témát kerületi FB csoportjainkban!
CSATLAKOZZ ITT:  


MÉDIA SZEREPLÉSEINK
Kattints és nézd meg szerepléseink:

Ajánlott

(szponzorált tartalmak)
MEGJELENNÉL ITT ?
Katt ide!

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK
CÉGED
KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner
PR cikk
Termék, szolgáltatás bemutatás
(Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot
ide kattintva!

Társ-Facebook csoportjaink


 

Társ-oldalunk

e-autosok.hu

Elektromos autók – Tesztek – Hírek