VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Új, okos parkolási rendszert tesztelnek Budapesten

Ha fedélzeti kamera, akkor:
hirdetés

[hsas-shortcode group=”GROUP1″ speed=”10″ direction=”left” gap=”50″]

Jelentősen csökkenhet a parkolóhely kereséssel töltött idő és a tranzitforgalom okozta terhelés Budapest belvárosában – jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere.

Mindez annak köszönhetően, hogy az V. kerület most Magyarországon elsőként készül okosparkolási rendszer bevezetésére.

Felmérésekből kiderült, hogy az aktív budapesti forgalom több mint 30 százaléka parkolóhelyet keres.

A kerület polgármestere az alkalmazást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kerület a parkolási díjból származó bevételének egy részét olyan fejlesztésbe szerette volna visszaforgatni, ami valóban hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a Belvárosban parkolni szándékozó autósokat.

A most bemutatott ingyenes app használatával az autósok jelentősen csökkenthetik a parkolóhely keresésével töltött időt, így időt és pénzt spórolva maguknak, a kerület lakóinak pedig élhetőbb lakókörnyezetet teremtve ezzel – tette hozzá a polgármester.

Szenzorok az aszfaltban

Az V. kerület felkérésére a Vodafone Magyarország Budapest belvárosában egy keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó, úgynevezett NB-IoT technológiának köszönhetően olyan parkolószenzorokat telepített, amelyek által Magyarországon is egyedülálló közlekedési infrastruktúra épülhet ki.

Az V. kerületben telepített okosparkolási megoldás alapját a parkolóhelyeken elhelyezett, aszfaltba épített szenzorok adják.

A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobil alkalmazáson keresztül láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolássegítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban – mutatta be az applikáció alkalmazását Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Jelenleg egy tesztprojekt keretében 135 darab parkolóhelyen – az Irányi, a Papnevelde, a Kéményseprő, a Molnár és a Váci utcákban – építették ki a rendszert.

A várhatóan év végéig folytatódó próbaidőszak sikeres befejeztével jövőre kerülhet sor az applikáció kiterjesztésére az V. kerület egészére – mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, aki a projekt költségéről a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva csak annyit árult el, hogy a “közbeszerzési értékhatárt sem éri el”.

Borítókép: Király Isvtán, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese-Vodefone Magyarország, Forrás: https://www.napi.hu/tech/vodafone-parkolas-v-kerulet-iot.670356.html

 

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Támogatóink

hirdetés


hirdetés


hirdetés

hirdetés


hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek