Szemet hunynak a méregdrága szupertraffipaxok

 BALESETI KÁRTÉRÍTÉS? 
Online ügyintézés
Szakértő csapat
 KATT IDE 

hirdetés

Miközben a rendőrség októbertől szigorított az utakon – például már nem közlik előre, hol mérnek a traffipaxai –, több mint három évvel az üzembe állításuk után sem használják a mindent látó mobil traffik valamennyi funkcióját. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) lapunknak küldött válaszában maga is elismerte ezt. Azt írták: döntés, feladat és a helyszín adottságain múlik, hogy az eszközök mely funkcióit alkalmazzák. – írja a magyarhang.org

Az úgynevezett VÉDA közúti intelligens hálózatot a balesetek számának csökkentése és a notórius szabályszegők kiszűrése érdekében építették ki uniós és hazai forrásokból. A 15 milliárd forintba kerülő rendszer megvalósításán 2012-ben kezdtek dolgozni, de csak jókora késedelemmel tudták a rendszert üzembe állítani.

Ennek része a 160 darab változtatható helyű szupertraffipax és az utak mentén elhelyezett 134 fix kamerarendszer, amelyekkel összesen 365 forgalmi sávot figyelnek.

A kamerák elvileg a sebességmérés és az ehhez kapcsolódó alapfunkciók mellett minden lényeges szabálysértést képesek észlelni. Például azt is, ha a sofőr vezetés közben telefonál, nem kapcsolta be a biztonsági övét, vagy ha áthajt a záróvonalon, piros lámpán. A mobil eszközöket a sokáig húzódó tesztidőszak után 2015 márciusában vetették be először élesben, egy évvel később pedig az állványra telepített fix kamerák is elkezdték működésüket.

Információink szerint a változtatható helyű traffipaxoknak azért csak az alapfunkcióit használják, mert emberi közreműködés szükséges a szabálytalanságok rögzítéséhez, az pedig csak korlátozottan áll rendelkezésre. Amikor erre kérdeztünk rá a rendőrségnél, ők csak a kapukra szerelt kamerákról beszéltek: e szerint a fix kamerarendszer funkcióinak használata nem igényel személyi jelenlétet. Itt is akad azonban ellentmondás: a képek visszanézéséhez emberi közreműködés szükséges.

Míg ugyanis a sebességtúllépést a gép képes rögzíteni, például telefonálás esetén nem feltétlenül tudja hitelesen eldönteni, hogy a sofőr csak könyököl, vagy telefon is van a kezében. Az ORFK egyik válaszából az is kiderül, hogy a kapukra telepített kamerák esetében sem használnak ki minden funkciót: lehetséges, hogy csak egyik vagy másik funkciót alkalmazzák.

Miközben egyébként a fix kamerák és a mobil traffipaxok egyaránt a VÉDA rendszer részei, úgy tudjuk, azok nincsenek összehangolva. Ezt az értesülésünket a rendőrség nem cáfolta. Helyette azonban megírták: az újabban bevetett és sok kritikát kapó menet közben bevetett sebességmérők sincsenek a VÉDA-val összhangba hozva.

Noha az ORFK mostani érdeklődésünkre úgy válaszolt: rajtuk múlik, használják-e a mobil traffipaxok bővített funkcióit, rendőrségi forrásainkból származó információink és az ORFK korábbi nyilatkozata alapján is kétséges, valóban bírságolnak-e ezek alapján.

De az bizonyos: az ORFK kommunikációja ellentmondásos. Amikor például a Hvg.hu a mobil traffik első bevetése után két hónappal megírta, hogy már a kamerák sebesség-ellenőrzésen kívüli egyéb funkcióit is használják, az ORFK éles hangú közleményben cáfolta ezt. Sőt, hozzátették, „a bővített funkciók alkalmazásának kezdetére a rendőrség a korábbi gyakorlatának megfelelően időben fel fogja hívni az állampolgárok figyelmét”.

Ilyen tájékoztatást azóta sem adtak ki, sehol nincs nyoma. Ezen kívül a mindig alaposan beharangozott nagyszabású akciók esetén sem kommunikálják, hogy a darabonként 5,7 millió forintba került eszközökkel a sebességtúllépésen kívüli kihágásokra is fókuszálnának. És az is minimum „gyanús”, hogy amíg idén szeptemberig minden hónapban közzétették, hol vetik be mobil traffipaxokat, azt sebesség-ellenőrzés címen ismertették. Amikor ezekre az ellentmondásokra rámutattunk, az ORFK azt közölte, hogy fenntartják válaszaikat. Eszerint tehát a tesztelési időszak véget ért (ennek konkrét idejét nem írták meg), és a mobil traffipaxok minden funkciója „működik”.

Eddig a VÉDA rendszer kiépítése a reményeket aligha váltotta be. Mert bár 2015-ről 2016-ra csökkent a halálos közúti közlekedési balesetekben elhunytak száma – de 2013 óta nem fordult elő, hogy 600-nál kevesebb tragédia történjen.

Idén szeptemberig 398 halálos baleset volt, és a legtöbb baleset gyorshajtás miatt következik be.
Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 24. számában jelent meg, 2018. október 26-án.
Forrás: https://magyarhang.org/belfold/2018/10/26/szemet-hunynak-a-meregdraga-szupertraffipaxok/
Borítókép. A Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont (KKEP) tesztüzem közben (Forrás: Police.hu)

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Ajánlott

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek