VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Saját magát buktatta le a mobiltraffipaxos rendőr: 97 km/óra 30-as táblánál


SOS Mobilgumis
hirdetés

Gyorsabban ment a gyorshajtók üldözésére kiküldött, jelzés nélküli rendőrautó, mint a letraffipaxozott autós. A rendőrt a büntetési csekk után kikért felvétel buktatta le. Bíróság elé kerül az ügy. – írja a 24.hu

Írják továbbá:

Az Országos Rendőr-főkapitányság egy éve rendelte el a civilnek látszó autók bevetését forgalomellenőrzési feladatokba. Azóta a rendőrök hatósági jelzések nélküli gépkocsikkal a forgalomban elvegyülve ellenőrzik, hogy a többi autós betartja-e a sebességhatárokat.

A kocsikat olyan traffipaxokkal szerelték fel, amelyek menet közben is képesek mérni, hogy mennyivel mennek a rendőrautó mellett elhaladó járművek.

Az ORFK nagyon ráerősített a gyorshajtók elleni küzdelemre. Az április első napjaiban megtartott országos akció, a Speedmarathon során például 24 óra alatt több mint ötezer sebességtúllépést regisztráltak.

Egy mozgó autóból pontos méréseket végezni azonban nem olyan egyszerű műszaki művelet, mint az utak melletti fix helyekről. A magyar piacon forgalomban lévő traffipaxok többsége nem is alkalmazható ilyen feladatokra. A kamerának ugyanis nem egyetlen szimpla mérést kell elvégezni, hanem először GPS segítségével meg kell határoznia a saját haladási sebességét, és ehhez az adathoz viszonyítva kell kiszámolnia a bemért jármű sebességét. A pontos paraméterek miatt az eszköznek külön is rögzítenie kell, hogy ki mennyivel ment abban a pillanatban, amikor a gyorshajtási bírság alapját képező felvétel elkészült.

Ezek a plusz adatok buktattak le egy Pest megyei rendőrjárőrt, aki egy álcázott Audi A3-as személykocsival készített felvételeket a főváros környéki utakon.

A traffipaxos autóval egy 30-as sebességkorlátozás tábla mellett 90 kilométer per órás tempóval mértek be egy sofőrt, aki történetesen szintén Audit vezetett.

Az autóst a helyszínen meg is állították. A férfi négy büntető pontot és 60 ezer forintos bírságot kapott, amit be is fizetett.

Ezután bement a rendőrségre, és kikérte az eljárás teljes dokumentációját, többek között a rendőrautóban elhelyezett FámaLézer III. típusú sebességmérő-eszköz teljes videofelvételét is.

A videóból aztán kiderült, hogy a mérés során a megkülönböztető jelzést nem használó rendőrségi gépkocsi a sebességkorlátozás ellenére jóval gyorsabban száguldott, mint maga a megbüntetett autós. A felvétel tanúsága szerint az rendőr Audi egy ponton a 97 kilométer per órát is elérte. (A mellékelt fényképfelvételen a  „V=” rubrikában éppen 96-os tempó látható, ez a rendőrautó, illetve a kamera saját sebessége.)

A sebességtúllépésért megbüntetett autós az ellene használt rendőrségi bizonyíték birtokában feljelentést tett a rendőr ellen. Az eljárás jelenleg is folyamatban van.

Ehhez az ügyhöz nagyon hasonlít a napokban közzétett jogosítvány nélküli ámokfutó esete. A police.hu híre szerint április 14-én Veszprém közelében a 8-as számú főúton mértek be 226 km/órával egy autóst egy olyan szakaszon, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/óra.

Az autós itt több mint kétszer olyan gyorsan haladt, mint lehetett volna, és később kiderült az is, hogy nem volt jogosítványa, mert azt már egy korábbi kihágás miatt 2020-ig bevonták. A sebességhatár ilyen mértékű túllépése már 300 ezer forintos büntetést vonhat maga után.

A rendőrségi tudósítás nem tért ki rá, de a közzétett felvételen az is látszik, hogy rendőrök is keményen nyomták a gázt. A traffipax azt mutatja, hogy 216-os tempóval hajtottak az ámokfutó nyomában.

A police.hu azt írta, hogy a rendőrök „megkülönböztető jelzéssel felszerelt civil szolgálati gépkocsival” vágtak bele az üldözésbe, arról azonban nincs adat, hogy a megkülönböztető jelzést mikor kapcsolták be. Ha nem volt bekapcsolva, akkor ők is súlyos szabálysértést követtek el, ha viszont működött a villogó, akkor valószínűsíthető, hogy az autós megpróbált elmenekülni, ezért taposott bele.


UPDATE:

REAGÁLT A RENDŐRSÉG:

Jelöletlen rendőrségi gépkocsikkal is be kell tartani minden közlekedési szabályt. Megerősítették azt is, ha a jogsértő járművezető megállításához, forgalomból kiemeléséhez a nem rendőri jelleggel ellátott járműnek a megengedett legnagyobb sebességet át kell lépnie, abban az esetben megkülönböztető jelzés (amivel ezek a gépkocsik is rendelkeznek) használata kötelező.


Forrás: 24.hu
Kiemelt kép: Sóki Tamás / MTI

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

ÉrdekelhetTetszik oldalunk?


Amennyiben egyetértesz céljainkkal és segítenél minket, itt támogathatsz bármilyen összeggel:

https://www.paypal.me/bpiautosok

Cégeknek

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek