VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Óberling József: A rendőrségnek eddig sem kellett bejelentenie, hol ellenőriz


SOS Mobilgumis
SOS Autóklíma töltés
hirdetés

A rendőrség nem jár el törvénytelenül, amikor nem közli előre a közúti sebességellenőrzések helyét és idején – jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője hétfőn.

Óberling József 24.hu „Zöld utat ad a büntetésvadászatnak az országos rendőrkapitány” című cikke miatt tartott sajtótájékoztatót.

Decemberben hatályon kívül helyezték azt az országos főkapitányi utasítást, amely előírta a rendőrség számára, hogy a police.hu portálon minden hónapban előre közzé kell tenni a budapesti és megyei kapitányságok egyhónapos sebességellenőrzési terveit.

A hatályon kívül helyezés azonban jogellenes, mert a rendőrségi törvény továbbra is tartalmazza ezt az előírást.

Óberling főosztályvezető hangulatkeltőnek és rosszindulatúnak minősítette a cikket, és a rendőrségi törvény 42. § (1) bekezdésére hivatkozva azt állította, hogy a tavaly bevezetett gyakorlat teljesen rendben van.

A főrendőr által felhozott jogszabályrész valóban nem tartalmaz megkötéseket:

A rendőrség a rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetéről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (a továbbiakban: felvétel) készíthet.

Csakhogy itt még nem ér véget a kép- és hangfelvételekre vonatkozó szabályozás, és a következő pontok nem ilyen megengedőek. Óberling elfelejtette idézni a 3. bekezdést, amelyben ez áll:

a rendőrség a képfelvevők elhelyezésére, a megfigyelt területre vonatkozó adatokat a központi szerv honlapján közzéteszi.

De olyan törvényi megkötés is érvényben van, amely éppen az új közlekedésbiztonsági vívmány, a civil autókba, vagy álcázott gépkocsiba rejtett traffipaxok gyakorlatát kérdőjelezi meg. A jelenleg hatályos törvény ugyanis azt is előírja, hogy közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból csak:

bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt a rendőrség.

A törvényben olvasható megszorításokkal szemben az ORFK közlekedésbiztonsági vezetője a sajtótájékoztatón továbbra is azt hangoztatta, hogy „a törvény feljogosítja arra a rendőrséget, hogy intézkedéseiről hang- és képfelvételt készítsen, ezt pedig nem kötelessége sem előre bejelenteni, sem táblákkal figyelmeztetni rá”.

Forrás: 24.hu

MEGOSZTOM:


CÉGEK FIGYELEM!
Elindítottuk a heti,
cikk-közi banner lehetőséget!
...Kérj ajánlatot itt...

Tetszik oldalunk?

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek