Hirdetés

Gondolkodtató
Nem vették komolyan azt, hogy május 14 óta bűncselekménynek minősül az eltiltás hatálya alatt történő vezetés
Nem vették komolyan azt, hogy május 14 óta bűncselekménynek minősül az eltiltás hatálya alatt történő vezetés
Hirdetés

Gyorsított eljárásban 24 vádlottat állított bíróság elé június elsején, kedden a Kecskeméti Járási Ügyészség, 23 férfit és egy hölgyet. Valamennyiüket Kecskemét környékén kapta rajta a rendőrség, valamilyen közlekedési bűncselekmény elkövetésén, ittasan, illetve eltiltás hatálya alatt vezettek. – adta hírül a kozlekedesbiztonsag.kti.hu

Ez utóbbi cselekmény május 14. óta – akkor lépett hatályba a pár nappal korábban elfogadott Btk. Módosítás – bűncselekménynek számít. Attól függően, hogy az eltiltást szabálysértési avagy büntetőeljárás keretében mondták ki, egy, illetve három év szabadságvesztéssel rendeli büntetni az új törvény az eltiltás hatálya alatt vezetőket.

Négy vádlottat a 24-ből már az új Btk. tényállás alapján állítottak bíróság elé, egyet pedig azért mert „halmozta a törvénysértéseket” – ő eltiltás hatálya alatt vezetett ittasan.

A vádlottak közül ketten visszaesők voltak, négynek pedig még csak vezetői engedélye sem volt. Két vádlott balesetet is okozott: az egyik súlyosan ittas férfi egy felsővezetéket tartó oszlopnak hajtott, egy másik ittas vezető a szembejövő sávba áttérve nekiütközött egy autónak, szerencsére senki sem sérült meg. A többiek közúti ellenőrzéseken buktak meg.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított sofőrök – két férfi kivételével – szabadlábon várhatták a tárgyalást. A két őrizetben lévő vádlottat viszont a járási ügyészség kizárólag az új tényállás, a Járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétségének az elkövetése miatt állítja bíróság elé. Ők május 29-én buktak le, ezért kellett őrizetben megvárniuk, hogy bíróság elé állítsák őket.

A kecskeméti vádemelés alighanem egyértelmű választ ad azoknak a kérdéseire, akik bíztak abban, hogy a nyáron még nem lehet túl nagy bajuk abból, ha a jogerős eltiltás ellenére is vezetnek, hagynak a hatóságok egy kis időt az új szabályokra való felkészülésre.

Végül is hagytak:

Kecskeméten 16 napot. És ők ketten voltak azok a 24-ből, akiknek őrizetben kellett várniuk a tárgyalásukra.

Amiből az is következik, hogy sokak – hiú – reményeivel szembe

sem a rendőrség, sem az ügyészség nem gondolja azt, hogy bármire is időt kellene adni azoknak, akiket szabálysértési vagy bűntetőeljárásban eltiltottak a gépjárművezetéstől, de ők még is volánhoz ültek.

Hirdetés

És a bíróság sem bánt kesztyűs kézzel a vádlottakkal. A 24 ügyből 22-ben kedden megszületett az elsőfokú ítélet a munkaidő végére. Kettőben azért nem, mert a vádlottak a bíróság előtt – korábbi nyilatkozatukat megváltoztatva – tagadták a bűnösségüket, ami az ő esetükben kizárta, hogy gyorsított eljárásban döntsön a bíróság az ügyükben!

A gyorsított eljárásnak feltétele a beismerés és a szükséges bizonyítékok megléte.

A fennmaradó 22 ügyben a bíróság három vádlott esetében öt hónap és egy év tíz hónap közti letöltendő szabadságvesztés büntetést szabott ki, egy vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott, kettőt pedig elzárásra ítéltek.

Ezeken felül a járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően hosszabb-rövidebb időre még a gépjárművezetéstől is eltiltotta valamennyi vádlottat.

Az ügyészség négy esetben jelentett be fellebbezést, részben a bíróság által meghatározottnál hosszabb ideig tartó gépjárművezetéstől eltiltásért, részben azért, hogy az elzárásra ítélt vádlott elzárás helyett letöltendő szabadságvesztés büntetést kapjon.

Forrás: F.Gy.A – kozlekedesbiztonsag.kti.hu


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x