Hirdetés

Hírek
Mit ér egy felvétel egy életveszélyes terepjárós ellen?
Mit ér egy felvétel egy életveszélyes terepjárós ellen?
Hirdetés

A XVII. kerületi rendőrkapitányság szabálysértési eljárást indított egy autóvezető ellen, aki a kamerafelvétel szerint súlyos szabálytalanságot követett el: egy iskolai zebránál előzve ütött el majdnem egy gyalogost. Jogi szakértő szerint a nyomozás során súlyosbodhat az ügy.

Mint arról mi is beszámoltunk: egy száguldó terepjáró vezetője a XVII. kerületi Gyurkovics Tibor Általános Iskola előtti zebránál

  1. a szembejövő sávba áttérve,
  2. a záróvonalat átlépve,
  3. a zebrán átkelő gyalogost éppen átengedő kocsit kerül ki,
  4. és így majdnem elcsapja a gyalogost (akit ledudál maga elől).

Az esetet rögzítette egy éppen a gyerekét iskolába szállító szülő gépkocsijának menetrögzítő kamerája.

A felháborodott szülő lapunknak így számolt be az esetről:

A fiam iskolája előtt kijelölt gyalogátkelőhely záróvonallal és villogó sárga lámpával van védve. A párom autójában van egy menetrögzítő kamera. Aznap reggel az iskola előtti zebra előtt megállt, hogy átengedjen egy gyalogost, a mögötte érkező BMW terepjáró pedig megelőzte az autóját, majdnem elütve a zebrán átkelő gyalogost. Kiírtuk a felvételt, és a rendőrségen fel akartuk jelenteni a terepjáróst, de a rendőrség azt mondta, hogy ez kevés, és nem bizonyíték.

Az index.hu megkereste a rendőrséget, és rákérdezett: hogyan van az, hogy egy súlyos szabálytalanságot rögzítő kamerafelvételt, amelyen jól látszik a rendszám, nem tartanak elég bizonyítéknak ahhoz, hogy nyomozást indítsanak?

A rendőrség sajtóosztálya először több részletet kért az ügyről.

Az inex.hu olvasójának újabb levele alapján megtudhatták, hogy a kamerafelvételt a 17. kerületi kapitányságra vitték be. Az olvasónak a rendőrségen azt mondták: a videófelvétel kevés ahhoz, hogy eljárást tudjanak indítani. Ezt követően a felvételt az ügyeletes tisztnél hagyták, „aki egyébként nagyon normális volt”.

A tiszt több emberrel konzultált, és így jutottak arra, hogy nem lehet felhasználni az anyagot a BMW-s ellen

– írta egy olvasó, aki hozzátette, hogy a suli, ahol az átkelő van, egy speciális iskola, Down-kórosok, autisták is járnak ide, ezért az eset még felháborítóbb.

A rendőrség sajtóosztálya a részletek birtokában utánanézett az ügynek, és kiderült, hogy „azzal összefüggésben a bejelentőt a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitányságáról nem küldték el, hanem a felvételt tőle egy rendőr átvette, és adatait is rögzítették”.

A felvétel alapján a rendőrkapitányság hivatalból indított szabálysértési eljárást ismeretlen személy ellen. Az eljárás jelenleg folyamatban van, közölték.

Nem eszik olyan forrón a kását

Egy autós ügyekkel is foglalkozó jogászt is megkérdeztek, mit jelent a konkrét ügyben a szabálysértési eljárás. A jogi szakértő alátámasztotta gyanúnkat, hogy a szabálysértési eljárásban valóban nehéz bizonyítékként használni a kamerafelvételt.

Az objektív felelősség elvének bevezetése óta kétféle eljárás indítható a közlekedési szabálytalankodók ellen:

  • Közigazgatási eljárás: az objektív felelősség alapján mindegy, ki vezeti a kocsit, megbüntetik a tulajdonost. Nincs vizsgálat vagy meghallgatás.
  • Szabálysértési eljárás: itt beidézik a gépjármű tulajdonosát, megkérdezik tőle, hogy ő vezetett-e. Ha azt mondja, hogy nem ő, hanem közeli hozzátartozója volt a sofőr, akit nem kíván megnevezni, akkor lezárják az ügyet.

Közigazgatási eljárásban az erről szóló kormányrendelet szerint az alábbi szabálytalanságokat vizsgálják: gyorshajtás, vasúti átjárón áthaladás, piros lámpán áthajtás, leálló sávon haladás; behajtási tilalom, kötelező haladási irány, korlátozott forgalmú övezetek, elektronikus útdíjjal kapcsolatos szabályok megsértése, védett természeti területen közlekedés engedély nélkül.

Mivel a záróvonal átlépése, zebrán előzés nincs a felsoroltakban, egyértelműnek látszik, hogy a szabálysértési eljárás kritériumai vonatkoznak rá, tehát a gépkocsi tulajdonosát meghallgatják. A meghallgatás során a tulajdonost semmi nem gátolja abban, hogy letagadja, hogy ő vezetett, vagy megnevezzen bárki mást, ezért a szabálytalankodó megúszhatja az ügyet.

Erre céloztak valószínűleg a 17. kerületi rendőrök, amikor olvasónk bevitte nekik a felvételt.

Csakhogy a megkérdezett jogász szerint az is számít, hogy a terepjárós majdnem elütött egy embert a zebrán, ezért ha komolyabban nyomoznak, akkor közúti veszélyeztetés is lehet az ügyből. Eszerint aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: http://index.hu/belfold/2017/11/28/nyomoznak_az_iskolai_jardan_elozo_terepjaro_utan/

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x