Már egy párás szélvédőért büntethet a rendőr

Már egy párás szélvédőért büntethet a rendőr

2019-11-25 Facebook

… a havas ablak pedig komoly kihágás, és súlyos következménye lehet. – írja a penzcentrum.hu. Írják továbbá:

“Végérvényesen és visszafordíthatatlanul berobban az ősz, majd pedig a tél is szép lassan megérkezik Magyarországra, búcsút inthetünk az évszakhoz képest enyhe időnek. Ilyenkor nem árt az autót sem felkészíteni a zordabb körülményekre, de a sofőröktől is kiemelt figyelmet követelnek a késő őszi, téli körülmények.

Az emberi lustaság miatt is több a baleset télen: sokan például csak egy-egy sávban takarítják le a jeget, havat az autóról, hogy kilássanak. Ez nemcsak balesetveszélyes, hanem szabálysértésnek is minősül.

A párás szélvédőért is ugyanúgy büntethetnek: a KRESZ ugyanis többek között kimondja, hogy aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

Ha csak megállít a rendőr, a havas szélvédő legfeljebb a szabálysértés, ha viszont balesetet okozunk és az is közrejátszott abban, hogy ez bekövetkezett, hogy nem takarítottuk le megfelelően a szélvédőnket, akkor ez súlyos gondatlanságnak minősül, és extrém esetben még büntetőeljárás is indulhat ellenünk.


A megváltozott időjárási körülmények más vezetési stílust is igényelnek.

Sokan például nem figyelnek oda a követési távolságra, holott a féktávolság nagyon megnő a vizes, csúszós úton.

A rendőrség emellett azt is tanácsolja, hogy ne a megengedett maximális sebességgel közlekedjünk, hanem lassítsunk le, hogy biztonsággal meg lehessen állni egy hirtelen szituációban.

További fontos tanácsok:

  • Komoly kockázatot jelentenek a hulló levelek is, ugyanúgy csúsznak, mint a jég. Ilyenkor érdemes az előttünk már kijárt nyomvonalat követni, ami kevésbé lehet síkos.
  • Esőben óvakodni kell a pocsolyáktól is, korántsem biztos, hogy kis lyukról van szó.
  • Esőben is ajánlatos csökkenteni a sebességet, hogy a gumik rendesen ki tudják szorítani a vizet.”
Forrás: penzcentrum.huNyitókép: MTI/Varga György


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Sokan olvassák

Velünk tartasz?
Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság

A biztonságosabb közutakért…

Támogatónk

hirdetés