VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Magyarok fejlesztik a jövő okosautóit

Ha fedélzeti kamera, akkor:
hirdetés

A Nokia magyarországi innovációs központjában fejlesztett mobilalkalmazással akár egy Trabantból is pillanatok alatt lehet okosautó, és egy rossz sofőrből is lehet jó sofőr.

A Nokia Bell Labs éppen húsz évvel ezelőtt nyitotta meg a magyarországi kutatási és fejlesztési részlegét, ennek apropójából pedig egy háromnapos rendezvény keretében mutatták be a legújabb fejlesztéseiket, többek között azt a Car2X alkalmazást, ami hamarosan minden sofőr legjobb barátja lesz.

Az alkalmazás képes feltérképezni az úton található kátyúkat és fekvőrendőröket, pontos analízissel szolgál a vezetési szokásainkról, több autóban használva pedig az adatokból az is kirajzolódik, hogyan használják a vezetők az utakat, hol van veszélyes kanyar, kereszteződés, hova kéne egy plusz közlekedési lámpa és a többi. Mindezeket az adatokat az alkalmazás pusztán a telefonunk giroszkópjára és gyorsulásmérőjére támaszkodva gyűjti be, amiket egy mesterséges intelligencia elemez ki, így egy Trabantban pont ugyanúgy használható, mint egy M-osztályos Merciben.

A Car2X emellett arra is képes, hogy analizálja a sofőr vezetési szokásait: a mesterséges intelligencia segítségével valós időben értékeli a sofőr gyorsítási, fékezési, sávváltási, kanyarodási stílusát, és ezek alapján képet ad a vezetési stílusról, annak gyengeségeiről, de a fejlődésünk is nyomon követhető a segítségével.

Legalább ilyen hasznos, hogy az alkalmazás képes megkülönböztetni a kátyúkat és a fekvőrendőröket, sőt, azt is képes meghatározni, hogy melyik kátyúk jelentik a legnagyobb veszélyt az autókra, így ha az összes kátyút nem is lehet kijavítani, a döntéshozóknak lehetőségük van (vagy legalábbis lenne), azokat a kátyúkat betemetni, amelyek a legtöbb kárt okozzák.

A Car2X másik nagy előnye, hogy az autóra egy kamerát szerelve képes kielemezni a kamera képet, beazonosítani az azon látható objektumokat (legyen az gyalogos, biciklista, autós), majd a drótot leadni a többi autónak, így egy kereszteződéshez érve például pontosan tudjuk, hogy mire számíthatunk.

Bár a Car2X egyik nagy előnye, hogy rendkívül kevés eszközt igényel (gyakorlatilag a telefonunkat és egy dashcamet), a széles körű elterjedésére még minden bizonnyal várhatunk egy darabig. Mivel (ideális esetben) több millió egymással kommunikáló autóról beszélünk, amiknek valós időben kell adatokat megosztaniuk egymással, így minden bizonnyal az 5G-hálózatok megjelenésére is szükség lesz ahhoz, hogy a technológia elterjedjen.

Forrás: http://player.hu/tech-3/magyarok-fejlesztik-a-jovo-okosautoit/

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Támogatóink

hirdetés


hirdetés


hirdetés

hirdetés


hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek