VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Magyarok fejlesztik a jövő okosautóit


SOS Autóklíma töltés
hirdetés

A Nokia magyarországi innovációs központjában fejlesztett mobilalkalmazással akár egy Trabantból is pillanatok alatt lehet okosautó, és egy rossz sofőrből is lehet jó sofőr.

A Nokia Bell Labs éppen húsz évvel ezelőtt nyitotta meg a magyarországi kutatási és fejlesztési részlegét, ennek apropójából pedig egy háromnapos rendezvény keretében mutatták be a legújabb fejlesztéseiket, többek között azt a Car2X alkalmazást, ami hamarosan minden sofőr legjobb barátja lesz.

Az alkalmazás képes feltérképezni az úton található kátyúkat és fekvőrendőröket, pontos analízissel szolgál a vezetési szokásainkról, több autóban használva pedig az adatokból az is kirajzolódik, hogyan használják a vezetők az utakat, hol van veszélyes kanyar, kereszteződés, hova kéne egy plusz közlekedési lámpa és a többi. Mindezeket az adatokat az alkalmazás pusztán a telefonunk giroszkópjára és gyorsulásmérőjére támaszkodva gyűjti be, amiket egy mesterséges intelligencia elemez ki, így egy Trabantban pont ugyanúgy használható, mint egy M-osztályos Merciben.

A Car2X emellett arra is képes, hogy analizálja a sofőr vezetési szokásait: a mesterséges intelligencia segítségével valós időben értékeli a sofőr gyorsítási, fékezési, sávváltási, kanyarodási stílusát, és ezek alapján képet ad a vezetési stílusról, annak gyengeségeiről, de a fejlődésünk is nyomon követhető a segítségével.

Legalább ilyen hasznos, hogy az alkalmazás képes megkülönböztetni a kátyúkat és a fekvőrendőröket, sőt, azt is képes meghatározni, hogy melyik kátyúk jelentik a legnagyobb veszélyt az autókra, így ha az összes kátyút nem is lehet kijavítani, a döntéshozóknak lehetőségük van (vagy legalábbis lenne), azokat a kátyúkat betemetni, amelyek a legtöbb kárt okozzák.

A Car2X másik nagy előnye, hogy az autóra egy kamerát szerelve képes kielemezni a kamera képet, beazonosítani az azon látható objektumokat (legyen az gyalogos, biciklista, autós), majd a drótot leadni a többi autónak, így egy kereszteződéshez érve például pontosan tudjuk, hogy mire számíthatunk.

Bár a Car2X egyik nagy előnye, hogy rendkívül kevés eszközt igényel (gyakorlatilag a telefonunkat és egy dashcamet), a széles körű elterjedésére még minden bizonnyal várhatunk egy darabig. Mivel (ideális esetben) több millió egymással kommunikáló autóról beszélünk, amiknek valós időben kell adatokat megosztaniuk egymással, így minden bizonnyal az 5G-hálózatok megjelenésére is szükség lesz ahhoz, hogy a technológia elterjedjen.

Forrás: http://player.hu/tech-3/magyarok-fejlesztik-a-jovo-okosautoit/

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.


Tetszik oldalunk?

ÉrdekelhetTámogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek