SOS Mobilgumis
IDŐPONTFOGLALÁS GUMI ÁTSZERELÉSRE:
+3670-88-585-88
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Velünk tartasz?


Magasról tett a bankra a devizahiteles – elbukott a bíróságon

Magasról tett a bankra a devizahiteles – elbukott a bíróságon

2018-07-09 Facebook
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Devizás autóhitelt vett fel egy magánszemély, majd amikor a kormány – törvénnyel – tisztességtelennek nyilvánította az ilyen szerződések egyoldalú kikötéseit, a hitel felvevője beszüntette a fizetést.

A bank várt három hónapot, majd feltetette az illetőt a központi hitelinformációs rendszerbe (khr). A hitel felvevője túlfizetésre hivatkozva kérte az adatai törlését, amit két bírói fórum jóvá is hagyott.

Végül a Kúria döntött úgy, hogy jogszerű volt a khr-be való felvétel.

A Bírósági Határozatok Gyűjteményében szereplő jogeset azzal indul, hogy a magánszemély 2009-ben 5,2 millió forint deviza hitelt vett fel egy Mercedes kocsi vásárlására. Törlesztett is 2014 nyaráig, amikor az említett törvény hatására beszüntette a fizetést. A bank várt három hónapot, majd megküldte az illető adatait a khr-be. Az adós pert indított az adatai törlésére.

Az elsőfokú bíróság az adatok törlésére kötelezte a khr-t, a bankot pedig a törlés tűrésére. Az indoklás szerint a devizahitel szerződés már a megkötésekor részlegesen érvénytelen volt, ezért a referenciaadatok átadására vonatkozó feltételek – a három hónapos türelmi idő után – nem álltak fenn.

Az elsőfokú ítélet ellen a bank fellebbezett, de a másodfokú bíróság – jogerősen – helyben hagyta a korábbi ítéletet. Indoklása szerint a hitel felvevőjének – a jogszerűtlen kikötéseket negligáló törvény alapján – túlfizetése keletkezett, amelyet előtörlesztésként kellett elszámolni. Így amikor az illető a fizetést beszüntette, több mint 300 ezer forint túlfizetése volt.

A bank felülvizsgálatot kért a Kúriától, amely jogszabálysértőnek minősítette a korábbi ítéleteket és nem rendelte törölni a khr-ben szereplő adatokat. A bank 2015. februárban számolt el a hitel felvevőjével, ekkortól keletkezett túlfizetése. Amikor 2014. júliusban beszüntette a fizetést, azt jogellenesen tette, ráadásul az elszámolt túlfizetéssel együtt is még több mint 3 millió forint maradt a tartozása. A jogi levezetés természetesen hosszú és bonyolult, de a végeredményt nem érinti.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/magasrol_tett_a_bankra_a_devizahiteles_elbukott_a_birosagon.665669.html

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

ÉrdekelhetÚj videó


2020-06-18 Facebook

VIDEÓ: Karácsony Gergellyel beszélgettünk a Budapest Restart című élő műsorban

A Budapest újraindul, főpolgármesteri társadalmi egyeztetési célú élő műsor 4. részébe kaptunk...

Nézettségünk: 2020. 2. negyedév

Médiaajánlatunk ITT!

Támogatóink


hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT:

Társ-oldalaink