Hirdetés

Gondolkodtató
Kormányzati adatbázisba kerülnek a gázos autók
Kormányzati adatbázisba kerülnek a gázos autók
Hirdetés

Több minden változik hamarosan a szabályozásban, amellyel a gázautókat használóknak érdemes tisztában lenni.

A kormány honlapján megjelent egy iparszabályozási rendelettervezet, amely az autógáztartályok felülvizsgálatát módosítja – írja a napi.hu.

Egyfelől az autógáz tartályok kötelező felülvizsgálatakor a jövőben az eredményt egy adatbázisba kell felvinni, valamint a dupla falú tartályoknál az ellenőrzés periódusa 4 évről 10 évre változik, és ha a tartály elérte a maximális életkorát, használhatatlanná kell tenni azt.

Alapvetően a gyártók adják meg meddig üzemeltethető egy gáztartály, de a tervezet a gyártástól számított maximális időtartamokat határoz meg. Így a cseppfolyósautógáz-tartályoknál legfeljebb a gyártástól számított 15 év, a sűrített földgáz vagy egyéb gáz töltethez gyártott tartályoknál legfeljebb 20 év, és szintén 20 év a maximális használhatóság a kriogéntartályoknál is.

A cseppfolyóstartályoknál, azoknak a járművön történt üzembe vételét (beszerelését) követően minden 10. év letelte előtt, míg a sűrítettföldgáz- vagy egyéb gáztöltethez gyártott tartályoknál a beszerelést követően minden 4. év letelte előtt kell elvégezni az ellenőrzést.

A kriogéntartályoknál (ezek dupla falúak, a két fal között vákuumszigeteléssel) a beszerelést követően minden 10. év letelte előtt kötelező a vizsgálat. A vizsgálat eddig is kötelező volt, de a kriogéntartályoknál 4 évente kellett megejteni. Az ellenőrzést végző szerelő műhelynek az ellenőrzés eredményét egy országos nyilvántartásba kell felvinnie.

Amennyiben a tartály kora elérte ezeket a maximális időket, akkor a szerelő műhelyben – gázmentes állapotban – a további használatra alkalmatlanná kell tenni. Ugyan ez vonatkozik a beazonosítatlan tartályokra is.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171123_gazautozas_cng_lpg_szabalyozas

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x