SOS Mobilgumis
IDŐPONTFOGLALÁS GUMI ÁTSZERELÉSRE:
+3670-88-585-88
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Velünk tartasz?


Jogerős ítélet született a zebrán gázoló mentő ügyében

Jogerős ítélet született a zebrán gázoló mentő ügyében

2019-01-30 Facebook
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

A Gyulai Törvényszék, súlyosítva a Békéscsabai Járásbíróságon kiszabott büntetést, három évre felfüggesztve 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte azt a sofőrt, aki 2016 novemberében Békéscsabán, a Bartók Béla út és a Petőfi utca kereszteződésében szirénázó, villogó mentőautóval elgázolt egy biciklis fiatalt. – írja a beol.hu

Írják továbbá:

A 16 éves lány később a kórházban életét vesztette.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott, a 43 éves békéscsabai férfi a katasztrófavédelemnél, valamint másodállásban a mentőknél dolgozott, dolgozik. Társaival 2016. november 22-én 14 óra 37 perckor kezdték meg a vonulást a Berzsenyi utcából, a Vécsey utcába tartottak.

A mentőautó használta a megkülönböztető fény- és hangjelzést, közel 90 kilométer/órával haladt, amikor elütött a kereszteződésben egy biciklis fiatalt.

A 16 éves lány a zebra mellett egy méter távolságban kerékpározott. Amíg a mentőautónak pirosat, addig neki zöld jelzést adott a lámpa. A kezében tartotta a mobiltelefont, az ahhoz kapcsolt fülhallgató pedig a fülében volt, zenét hallgatott. Amikor felhajtott az úttestre a mentőautó sofőrje vészfékezett, 75-77 kilométer/óra sebességgel gázolták el a fiatalt, akinek ellátását azonnal megkezdték.

A Békéscsabai Járásbíróságon első fokon tavaly – két év próbaidőre felfüggesztve – 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélték a vádlottat, valamint 10 hónapra elvették a B kategóriás jogosítványát.

Emellett előzetes mentesítést kapott, azaz a jövőben is büntetlen előéletűnek számít. A döntés ellen a vádhatóság a büntetés súlyosítása, a védelem pedig a vádlott felmentése érdekében nyújtott be fellebbezést. Ezért került az ügy a Gyulai Törvényszékre, mint másodfokú bíróságra.

Az ügyészség azt kérte, hogy a próbaidő időtartamát hosszabbítsák meg, hogy több időre vegyék el a vádlott jogosítványát, továbbá, hogy kerüljön be az erkölcsi bizonyítványába az eset.

A sértetti jogi képviselő – aki felolvasta az elhunyt lány családjának levelét – kiemelte: a sofőrnek úgy kellett volna megválasztania a sebességet, hogy elkerülhető legyen a baleset – ami 58-60 kilométer/órás sebességnél valóban elkerülhető lett volna, a vádlott nem győződött meg arról, hogy elengedik.

A vádlott nem szegett KRESZ-t; a sértett viszont igen, mert minden helyzetben elsőbbséget kell adni a szirénázó, villogó járműveknek. A sértett szabályszegései indították be azt a láncolatot, ami végül a tragédiához vezetett – mondta a védelmet képviselve dr. Kvasz Tibor ügyvéd, közlekedési szakjogász, hozzátéve, hogy a 16 éves lány részéről az észlelés teljes hiánya volt tapasztalható. Úgy véli: lehetetlen szemkontaktust teremteni, felvenni, ezért nem is várható el a sofőr részéről.

Hozzátette: nincs olyan szabály, hogy a mentőgépkocsi mennyivel haladhat be a kereszteződésbe. A vádlottat nem önös szándék, hanem a közérdek vezérelte, az hogy életet mentsen, erre tette fel az életét.

A védő felolvasott egy levelet – amit a vádlott egyik munkatársa írt –, amiben az szerepel, hogy ha most elmarasztó ítélet születik, akkor nem lesz olyan kéklámpás, amelyik sietni fog, hiszen úgy érzik majd, hogy a törvény nem áll mellettük.

Forrás: beol.hu

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

ÉrdekelhetÚj videó


2020-06-18 Facebook

VIDEÓ: Karácsony Gergellyel beszélgettünk a Budapest Restart című élő műsorban

A Budapest újraindul, főpolgármesteri társadalmi egyeztetési célú élő műsor 4. részébe kaptunk...

Nézettségünk: 2020. 2. negyedév

Médiaajánlatunk ITT!

Támogatóink


hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT:

Társ-oldalaink