Hirdetés
Hírek
Ittasan, bedrogozva, jogsi nélkül borult az autóval – Senki nem volt bekötve, egy gyermek meghalt
Ittasan, bedrogozva, jogsi nélkül borult az autóval – Senki nem volt bekötve, egy gyermek meghalt
Hirdetés

Ittasan, bedrogozva vezette édesanyja autóját egy kiskőrösi férfi még 2018. június 20-án késő este Akasztón. Az autóval balesetet szenvedett, egy 3 éves kisgyermek életét vesztette.

Az esettel ezúttal is a Biztonsági öv és gyerekülés fontosságára szeretnénk felhívni mindenki figyelmét!

Az autóban a sofőr mellett ült a párja, mögöttük két kiskorú (három-, illetve ötéves) gyermekük utazott, de senki nem használta a biztonsági övet. A gyermekek sem biztonsági gyermekülésben utaztak, ahogy a jog szerint utazniuk kellett volna.

Volt gyerekülés, de azt a rendőrök a baleset után az autó csomagtartójában találták meg.

A sofőr, egy 29 éves férfi, aki a baleset után lefolytatott büntetőeljárás szerint ittas volt és amfetamint is fogyasztott mielőtt a volánhoz ült volna. Egy balkanyart nem sikerült bevennie.

A személygépkocsi a kanyarban lesodródott a jobboldali útpadkára, és az árok falának rohant, majd felborult. Előbb a tetőlemeze csapódott nagy erővel a földnek, majd egy újabb fél fordulatot követően a kerekein állt meg az útpadkán.

A hátul utazó gyermek közül a hároméves apróság az ütközéskor kirepült az autóból. Hason fekve találtak rá az utca baleset zajára összesereglett lakói.

Ők próbáltak meg elsőként segíteni rajta, amíg a mentők három kocsija a helyszínre nem ér, de a csöppség olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap a kórházban elhunyt.

A baleset idején a gyermek nem biztonsági gyermekülésben ült. Azt a helyszínelő rendőrök a BMW csomagtartójában találták meg. Megvették, de aznap valamiért mégsem használták. Állítólag valamiért gyorsan kellett elindulniuk.

A balesetben a sofőr nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, köztük csigolyatörést szenvedett. A mellette utazó nő és a másik gyermekkorú utas csak könnyebben sérültek meg.

Szakértők szerint az autó többi utasához hasonlóan 3 hároméves csöppség is túlélhette volna az ütközést és az autó átfordulását, ha nem zuhan ki az autóból, amit egy szabályosan használt biztonsági gyermekülés biztos megakadályozott volna.

Hirdetés

Az ügyben indított büntetőeljárás megállapítása szerint a baleset azért következett be, mert a sofőr ittasan és a vezetés előtt elfogyasztott amfetamin miatt bódult állapotban volt, s emiatt a megengedett sebességet (megközelítőleg 20 százalékkal) túllépve, nem az út és látási viszonyoknak, valamint az út vonalvezetésének megfelelően vezette a járművét.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a balesetet okozó sofőr ellen kábítószer birtoklása miatt külön eljárás is indult.


KAPCSOLÓDÓ:

Az anya ölében utazott a gyermek, amikor egy tiloson áthajtó autó beléjük rohant – A gyerek életét vesztette – Bp-i Autósok Közössége


A Kecskeméti Járási Ügyészség az Akasztón történtekért halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat a sofőr ellen, aki – a főügyészség közleménye szerint – büntetett előéletű.

Többször elítélték már ittas vezetésért. Ezért a baleset idején érvényes jogosítványa sem volt.

dr. Schmidt Gábort, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, hogy az ügyészség vizsgálta a nő felelősségét, azonban az utasok övhasználatáért (s azért is, hogy a gyermek megfelelő méretű gyermekülésben utazzon) a sofőr a felelős.

A halált okozó ittas járművezetéssel vádolt férfi szabadlábon védekezhet.

Az elmúlt napokban sajnos több olyan esetről is hírt adtunk, melyben a gyermeket nem ültették a számukra megfelelő biztonsági ülésbe.

Az egyik eset sajnos tragédiával végződött. Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy mindig mindenki kösse be magát ha útnak indul és a gyermekek MINDIG a számukra megfelelő biztonsági ülésben/magasítón üljenek.

Forrás: kozlekedesbiztonsag.kti.hu


MEGOSZTOM:

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája