SOS Mobilgumis
IDŐPONTFOGLALÁS GUMISZERELÉSRE:
+3670-88-585-88
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Velünk tartasz?


Halaszd majd, vagy inkább fizesd tovább az autóhiteled, ha tudod?

Halaszd majd, vagy inkább fizesd tovább az autóhiteled, ha tudod?

2020-03-21 Facebook
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Mint arról mi is beszámoltunk,a lízingszerződésekre is vonatkozik a mentőcsomag. Részletek a cikkben.


Röviden a lényeg a moratóriumból:

Igen, a lízingszerződésekre is vonatkozik a rendelet. A pénzügyi lízing szerződésekre! (ezt szokták magánszemélyek igénybe venni)
Az operatív lízingekre nem, mivel az nem hitel, hanem bérleti díj jellegű szerződés.

Aki viszont továbbra is rendesen törlesztene, az is gond nélkül megteheti, mivel a fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

Magánszemélyek és vállalkozások szerda éjfélig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A fizetési moratórium minden hitel- és kölcsönszerződésre vonatkozik, illetve pénzügyi lízingszerződésre.

A MORATÓRIUM NEM CSAK A TŐKETÖRLESZTÉSRE ÉS A KAMATRA TERJED KI, HANEM MÉG A HITELDÍJRA IS, AZAZ SEMMILYEN KÖLTSÉGET NEM KELL FIZETNI.

A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart, de az időtartamát egy újabb kormányrendelet meghosszabbíthatja.


Viszont van itt valami, ami még mindig nem tiszta a rendeletet illetően és amennyiben ez nem tisztázódik,

nagyon meggondolandó, hogy tartalékolj, vagy fizess, ha éppen tudnád fizetni a hiteleidet.

Kamatozni fog a moratórium ideje alatt is a hitel?

Újfent ki kell hangsúlyozni, hogy nincs szó tartozáselengedésről, kamatmentességről. A rendelet szövege sem említ semmit arról, hogy a moratórium idejére bárki kamatmentességben részesülne.

Ez alapján továbbra is azt kell feltételezni, hogy a moratórium idejére felszámított kamatot a bankok utólag fogják kérni. Vélhetően erre nem egy összegben kerül majd sor, várhatóan a 9 hónap kamatát a fennálló tartozáshoz fogják hozzáadni a pénzintézetek, ami miatt minimálisan növekedhet a havi törlesztőrészlet.

Ezzel kapcsolatban azonban szintén várunk még értelmező rendelkezést, ami pontos iránymutatást ad a bankoknak, illetve ebből informálódhatnak az adósok is a kamatok sorsáról. – írja a bankmonitor.hu

- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

“Nem tudni biztosan, hogy az elhalasztott kamat- és díjfizetést hozzáírják-e az adósok tőketartozásához, de nagy valószínűséggel igen. Ezt a (jelenlegihez képest néhány százalékkal) megnövekedett tőketartozást kell majd törleszteni a moratórium után. A kérdés az, hogy az elhalasztott kamat- és díjfizetést esedékességkor (pl. minden hónapban), vagy csak a moratórium időszakának végén írják hozzá a tőketartozáshoz. Előbbi a bankoknak, utóbbi az adósoknak lenne valamivel jobb forgatókönyv, hiszen az előbbi magasabb, az utóbbi alacsonyabb tőketartozást jelentene a moratórium után.” – írja a portfolio.hu

A cikkben leírtak a 2020.03.20-án ismert információk alapját képezik.

FRISSÍTÉS:

Az egyik legnagyobb hazai autófinanszírozással foglalkozó Merkantil Bank a következő tájékotatást tette közzé honlapján:

“Tájékoztató a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet szerinti fizetési moratóriumról

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020.március 18-án kihirdetett 47/2020. (III.18) kormányrendelet a Bankkal 2020. 03. 18. napján fennálló és ezen időpontig folyósított kölcsönszerződésekből, illetve pénzügyi lízingszerződésekből (a továbbiakban: Szerződésekből) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségek teljesítésére 2020. december hónap 31. napjáig terjedő időtartamra fizetési haladékot (fizetési moratóriumot) engedett, így a Szerződésből eredő fizetési kötelezettségeket nem kell teljesíteni.

A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik.

A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződések futamideje pedig 2020. december 31-éig meghosszabbodik.

A fizetési moratórium nem érinti az érintett adós, lízingbevevő azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen a moratórium időtartama alatt is.

- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

FONTOS tudnia, hogy

  • a fizetési moratórium igénybevételéről nem kell külön nyilatkoznia;
  • a fizetési moratórium ideje alatt a Bank a csoportos beszedések jogával nem él;
  • a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített tőke-, kamat- illetve díj fizetési kötelezettséget a moratórium lejáratát követően meg kell fizetni;
  • a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített tőketartozások után az eredeti esedékesség időpontjától az új esedékességi időpontig terjedő időtartamra a szerződés szerinti kamatot kell megfizetni, amely a jelenleg fennálló fizetési kötelezettséget növelni fogja.

Ha Ön úgy dönt, hogy a fizetési moratóriumot nem kívánja igénybe venni és az eredeti szerződési feltételek szerint kíván teljesíteni, arról külön kell írásban nyilatkoznia, amelyről később adunk tájékoztatást.

A Bank jelen tájékoztatóját a rendelet alkalmazásának részletszabályai ismeretében folyamatosan frissíti!”


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Érdekelhet2020-11-05 Facebook

Magazinműsor-riport: Büntetőfékezés és egy ítélet volt a téma a Kékfényben – VIDEÓ

A büntetőfékezéssel - ami sajnos mindenki által ismert fogalommá vált hazánkban -...

Nézettségünk: 2020. 3. negyedév

Médiaajánlatunk ITT!

 

Támogatónk

hirdetés

Itt is kövess…

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT: