VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Gusztustalanok a WC-k az autópályák mentén, pedig sokat költenek rá


SOS Mobilgumis
SOS Autóklíma töltés
hirdetés

Havonta átlag félmillió forintot fordítanak az autópályák melletti illemhelyek takarítására, ám az autósok szerint ebből nem sok látszik.

A sokszor mocskos, büdös WC-kből még legelemibb higiénia is hiányzik, így az utazók a parkoló bokraiban kénytelenek vonulni.

A helyzet javulására kevés az esély, mert új illemhelyeket csak az újonnan épülő útszakaszok mellett alakítanak ki.

-írj a napi.hu

Írják továbbá:

“Balkáni állapotok uralkodnak a magyarországi autópályák mellett található, évtizedes-elavult WC-kben. Pedig a büdös, vizelettel elárasztott, rozsdás illemhelyek karbantartására és tisztítására évente 800 millió forintot fordít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ebből az összegből az országos közúthálózat mentén található több mint 130 pihenőhelyet tisztítják meg – elméletileg.

Egy pihenőhely és WC fenntartására havonta, átlag több mint félmillió forint jut, de ennek kevés jelét látni. Az még csak-csak elképzelhető, hogy ürítik a szemetes edényeket, és néha felseprik a kövezetet is, de hogy a 80 darab pihenőhelyen található saját üzemeltetésű WC-épületet nem tartják tisztán, az biztos.

Az ósdi fabarakkokat amúgy nem is igen lehet kellően tisztítani, új mellékhelységek pedig nem épülnek. A legforgalmasabbnak számító M1-es autópálya mellett Budapesttől-Győrig mindössze egy, borzalmas állapotban levő WC- található, míg a Győr-országhatár között négy, hasonló színvonalú “pihenőhely” várja az autósokat. Az utazók ezért kénytelenek a benzinkutak fizetős illemhelyeit használni – ha nem akarnak a pihenőhelyek bokraiban könnyíteni magukon.

Hogy miért nem működik – vagy miként működik – a WC-k karbantartása, azt a Magyar Közút kommunikációs részlege kérdésünkre így foglalta össze:

Így fest a részletes leírás

“Az úgynevezett kis takarítást (hulladéktároló kiürítése, szemeteszsákok cseréje, WC-papír feltöltése, tisztálkodási és fertőtlenítő szerek pótlása) valamennyi pihenőben, WC-épületben naponta legalább egy alkalommal elvégzik a társaság munkatársai. Egyes kiemelt pihenőkben a nyári időszakban a hét minden napján napi kétszer vegyszeres tisztítást is alkalmaznak. Továbbá havonta legalább egy alkalommal – a frekventált pihenőkben heti rendszerességgel – vegyszeres és gőzborotvás nagytakarítást végeznek a WC-épületekben.

A téli időszakban minimum egy, nyáron napi két alkalommal történő takarítási munkák során zsírtalanító tisztítószert használnak, ezzel átdörzsölik a rozsdamentes acél WC-csészéket és piszoárokat. A forró vizes öblítést követően vízkőoldós, majd baktériumölős tisztítószert alkalmaznak, a kollégák áttörölgetik a többi rozsdamentes felületet, a kézmosókat, érintőfelületeket, pelenkázót, kapaszkodókat. Szintén forró vizes tisztítószeres felmosást követően feltöltik a folyékony szappantartókat és WC-papír-tartókat. A körülbelül 30-40 perces munkát ugyanakkor pár perc alatt tönkreteheti egy felelőtlen használó.”

Aki csak egyszer is meglátogatott egy autópálya-illemhelyet, az saját szemével láthatta, hogy az előbbi leírásban részletezett szolgáltatások inkább csak elméletben léteznek. Gyakori utazóként tanúsíthatom, hogy nem hogy pelenkázót, de papírtörülközőt, WC-papírt vagy kézmosó szert sem láttam egyszer sem. (A közútkezelő által említett  napi egyszeri takarításról pedig csak annyit, hogy egy átlagos étteremben, ahol a vendégforgalom  nagyságrenddel kisebb, mint egy autópályán, óránként takarítják az illemhelyeket.) Szelektív hulladékgyűjtésre utaló jelet sem látni, hacsak a pihenőkben otthagyott gumiabrocsokat és papírszemetet nem tekintjük annak. ( Mindezek a gondok nem jellemzőek az M5 és M6 autópályák pihenőhelyeire, mivel azokat a koncessziós autópálya-kezelők üzemeltetik.)

Az utazók a felelősek

A Magyar Közút válasza szerint a pihenők tisztán tartásán a gyorsforgalmi hálózaton mérnökségenként egy brigád, azaz két-három fő, összesen körülbelül 45-50 fő dolgozik.

Munkájuk nehézségét érzékeltetve aláhúzzák, hogy a ” pihenőhelyek tisztán tartását nagyban nehezíti a pihenő, WC nem rendeltetésszerű használata, a hulladékgyűjtőknél elhelyezett, nagy mennyiségű kommunális hulladék, építési törmelék, autó gumi, melynek elszállításáról plusz költségek mellett kell gondoskodnunk. Erőfeszítéseink mellett sajnos általános tapasztalat, hogy a pihenőhelyek egyik napról a másikra szennyezett képet mutathatnak, ha a napi takarítás elvégzése után az utazóközönség (például turistabusz esetében) nem az elvárható normáknak megfelelően használja a pihenő illemhelyét.

Napi szinten problémát jelent a felfeszített ajtók, megrongált zárak, letört tükrök, tartók, letépett információs matricák, ellopott tisztítószerek, kéztörlők, papírok, tönkretett csapok pótlása, helyreállítása. Az elmúlt években a gyorsforgalmi úthálózaton, főleg az M1-M0-M5 útvonalon dinamikusan nő évről-évre a forgalom, ennek megfelelően a növekvő átutazó közönség miatt egyre nagyobb feladat hárul ránk a takarítási munkák során is. Igyekszünk a rendelkezésünkre álló forrásokat a pihenőhelyek felújítására is fordítani, erre ütemezetten van lehetőségünk – írták a válaszukban

Felújítás kizárva

Továbbra sem világos, hogy mit takar az ütemezett felújítás. Hiszen az M1, az M7 és az M3 autópályák melletti illemhelyek állapota évek óta tragikus, és felújításnak ezeken a forgalmas szakaszokon semmi nyoma. Szemben a szomszédos Ausztriával, ahol sorra épülnek minden tisztasági igényt kielégítő Raststationok az autópályák mellé – és ott tényleg van babapelenkázó és kézmosó szer is. Nem mellékesen a magyar autópályák használatáért éppen úgy fizetni kell mint a sógoroknál – sőt az itthoni tarifák magasabbak.

Tavaly egyik nagyforgalmú pálya mentén sem újították fel a WC-ket, új pihenők csakis az újonnan átadott gyorsforgalmi útvonal mentén épültek. Ezekből a legutolsó (2018. decemberi átadással) az M35-ös autópálya mentén a mikepércsi és derecskei pihenő párok. A legújabb pihenőhely az M86-os úton, Vámoscsalád térségében a 111-es kilométernél épül – közölte a sajtóosztály. Idén várhatóan megújul az igrici, a babati, a kerekharaszti, a kisbagi és a galgai pihenőhely, ahol a pihenőhelyi bútorzatokat, kukákat helyeznek ki, és WC-épületeket is felhúznak.

Tarthatatlan állapot feloldása?

Úgy látszik, hogy a Magyar Közút Közút is érzékeli a helyzet fenntarthatatlan és borzalmas voltát, mert írásbeli válaszukban kiemelik, hogy idén a 800 millió forint mellett további 1 milliárd forintot különítettek el pihenőhelyi karbantartási, felújítási és üzemeltetési feladatokra, valamint kukák, padok és asztalok, valamint a WC-épületekben használatos tisztítószerek és eszközök beszerzésére, az épületek ajtóinak cseréire, továbbá az épületek üzemeltetésére.

Ennek végrehajtására egy közbeszerzési pályázaton választják ki a nyertes vállalkozást. Némi reményt nyújt az az információ is, hogy közbeszerzési eljárással választanak ki olyan vállalkozást, amelynek néhány kiemeltebb pihenőhely teljes üzemeltetését kiadnák.

Címlapfotónk két héttel ezelőtt az M3-as autópálya fóti pihenőhelyén készült.”

Forrás és borítókép: napi.hu

MEGOSZTOM:
Ne kockáztass, vegyél kamerát itt:

hirdetés

Tetszik oldalunk?

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek