Hirdetés

Hírek
FOTÓK: Új táblák figyelmeztetnek a szabályos parkolásra Budapest belvárosában
FOTÓK: Új táblák figyelmeztetnek a szabályos parkolásra Budapest belvárosában
Hirdetés

Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs utcában, a Dohány utcában és a Wesselényi utcában.

A fővárosban évente több mint 2000 olyan esetet regisztrálnak, amikor egy szabálytalanul parkoló autó akadályozza a BKK járatainak haladását. Ezek a forgalmi helyzetek nemcsak a közlekedésszervező társaságnak okoznak plusz munkát, hanem az utasokat is akadályozzák abban, hogy a megfelelő időpontban elérjék úti céljukat.

Az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszvonalakat érinti, ahol a szűk utcák és az áramellátáshoz való kötöttség miatt sokkal nehezebb kikerülni egy-egy rossz helyen parkoló autót.

A forgalmi fennakadások csökkentése érdekében október elején a nagyobb méretű járművek, így az autóbuszok és trolibuszok haladását elősegítő szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a leginkább érintett belvárosi utcákban.

Új táblákkal találkozhatunk eszerint a Nefelejcs utcában, Dohány utcában, valamint a Wesselényi utcában.

Fotó: BKK

 

Hirdetés

A helyszínek kijelölése nem véletlen:

Az idei évben eddig összességében a Nefelejcs utcában mintegy 48 órát állt a forgalom, míg a Dohány utcában több mint 36 óra, a Wesselényi utcában pedig közel 12 óra volt a zavarok összideje.

Nem ez az első olyan lépés a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút részéről, amellyel elejét veszik az autóbuszok és trolibuszok akadályoztatásából fakadó torlódásoknak. Elsőként, még 2021 márciusában beton terelőelemeket helyeztek ki a VI. kerületi Szondi utca–Izabella utca csomópontban, ennek köszönhetően az autók csak a parkolásra kijelölt területeken tudnak megállni.

A beavatkozással szabaddá vált a 73M trolibusz útvonala. Szintén idén tavasszal megerősítették a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestéseket a XII. kerületi Ugocsa utca–Márvány utca csomópontjában, ezzel elősegítve a 105-ös autóbusz akadálymentes kanyarodását.

Fotó: BKK

A BKK arra kéri az autóval közlekedőket, hogy csak a kijelölt parkolóhelyeket, és azokat is csak szabályosan használják, ezzel segítve a közösségi közlekedés járműveinek haladását. Ha a szabálytalanul parkoló autók akadályozzák a járműveket, az illetékes hatóságok elszállíthatják azokat, a gépkocsi tulajdonosa pedig – az idevonatkozó kormányrendelet értelmében – 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat.

A BKK folyamatosan vizsgálja a kritikus helyszíneket, és szükség esetén újabb intézkedéseket fog bevezetni.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt / Forrás: BKK

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés