Hirdetés
Gondolkodtató
Fotó: már készülnek a BKK autói? Új autómegosztó rendszer indulhat Budapesten
Fotó: már készülnek a BKK autói? Új autómegosztó rendszer indulhat Budapesten
Hirdetés

Már a fólia is rákerült azokra az autókra, amelyek egy új közösségi autómegosztó rendszerben állnak majd csatasorba. Könnyen lehet, hogy a BKK tervezett carsharing rendszeréről van szó.

Régóta tervezi már a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), hogy közösségi autómegosztó rendszert indítson. A projekt ötletével még 2015 nyarán lehetett találkozni először, amikor a BKK a munka megalapozásához információgyűjtésbe kezdett, egy évvel ezelőtt, 2016 novemberében pedig már azt is tudni lehetett, hogy a cég a fővárostól kapott megbízás alapján dolgozik (a MOLlal közösen) a Bubihoz hasonló koncepció tervein. Az autókról eddig nem sokat lehetett tudni, egyik olvasónk azonban kiszúrt egy már lefóliázott flottát, és könnyen lehet, hogy a képen BKK leendő flottáját lehet látni.

© hvg.hu / olvasói fotó

A fenti fotó alapján úgy tűnik, egy Volkswagen-flottával találkozhatunk majd az utakon, ami információnk szerint jelenleg Budaörsön állomásozik. Ha azonban tényleg a BKK-é lesz a flotta, akkor a jelek szerint – a korábbi hírekkel ellentétben – nemcsak elektromos autók, de belső égésű motorral szerelt járművek is lesznek majd benne.

Az elektromos Volkswagen e-up! nagyjából 120 km megétételére elegendő áramot tud tárolni az akkumulátorában, míg a belső égésű motorral szerelt változat értelemszerűen nagyobb hatótávolságra képes. Ez utóbbira valószínűleg az agglomerációba való közlekedéshez lehet szükség. A fotó alapján már az is látszik, 66 forint/perc tarifával üzemel majd.

Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy egy carsharing rendszerben nemcsak elektromos autók vannak, a dolog egyáltalán nem egyedi. A Mercedes a világszerte használt car2go rendszerében is hagyományos autókat használ, de a BMW DriveNow-flottájában is van példa ilyesmire.

Budapest első közösségi autómegosztó szolgáltatása, a GreenGo ugyanakkor csak elektromos autókat használ (szintén Volkswageneket). A cég szolgáltatása 65 forint/percbe kerül, a parkolás 15 forint/perc, a havidíj pedig 990 forinttól érhető el.

Hogy valóban a BKK autói láthatók-e a fotón, egyelőre nem lehet tudni. A témával kapcsolatban kerestük a BKK sajtóosztályát is, ahol azt kérték, írásban tegyük fel kérdéseinket. Ezt megtettük, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171123_bkk_carsharing_rendszer_autos_bubi

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája