Hirdetés

Hírek
Ezt tedd, ha szembe találod magad a forgalommal az autópályán
Ezt tedd, ha szembe találod magad a forgalommal az autópályán
Hirdetés

Halálos közúti baleset gondatlan okozásáért emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség az ellen a 81 éves tatai férfi ellen, aki még tavaly február 5-én délután okozott balesetet az M5-ös sztráda 113-as kilométerszelvényében, Kiskunfélegyháza térségében – írta meg a kti.hu

police.hu

A balesetben a férfi felesége vesztette életét, aki a vádlott Suzuki SX4-esének hátsó ülésén utazott. Hárman, a vétkes sofőr, a mellette ülő lánya és a vétlen sofőr súlyosan megsérültek.

A balesetnek annak ellenére lettek ilyen súlyos következményei, hogy mindkét autóban mindenki szabályosan be volt kötve.

Az eset után megjelent híradások szerint az idős házaspár a lányukkal egy temetésről tartott haza, Tatára, amikor a férfi tévedésből rossz irányba hajtott fel az autópályára.

Világos volt még, ahogy az ügyészség fogalmazott, jó látási viszonyok mellett lehetett közlekedni, semmi nem korlátozta a tájékozódást. Talán épp ezért, az idős sofőr szinte azonnal észlelte, hogy a pálya Szeged-felé vezető oldalára hajtott fel, azaz pont az ellenkező irányba, mint szeretett volna, ezért a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint megállt, majd mintegy 7,5-8,5 kilométer/órás sebességgel tolatni kezdett a leállósávban, amikor pedig a leállósáv elején felfestett, a forgalom elől elzárt területhez ért, megfordult (azaz elkezdett balra kanyarodni).

Azonban a manőver közben a Suzuki összeütközött egy vele szemben szabályosan,  mintegy 120-125 km/h sebességgel érkező Renault-val. Az ütközés hatására a vétlen autós a sztráda két pályatestét elválasztó szalagkorlátnak, míg a vádlott Suzukija a gyorsító sáv korlátjának csapódott.

A baleset vizsgálat szerint kétséget kizáróan azért következett be, mert a Suzuki vezetője megszegte a KRESZ azon rendelkezéseit, miszerint tilos az autópályán megfordulni, tolatni, balra kanyarodni. A vétkes sofőr ezeket mind elkövette.

A vádlott vezetői engedélyét a nyomozó hatóság a helyszínen elvette.

Az idős sofőrnek, aki a tragédia után szabadlábon védekezhetett, 1952 óta volt jogosítványa és büntetlen előéletű. A Kecskeméti Járási Ügyészség a napokban emelt vádat ellene a tavaly februári tragédia miatt halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért, és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben.

A vádlott bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni. – írja a portál.


KAPCSOLÓDÓ

Felvételen, ahogy a rendőrök karjaiba futott tegnap egy, a 8-as úton forgalommal szembe hajtó ámokfutó


Sajnos elképesztően sok ilyen és ehhez hasonló esetről kapunk és közlünk fedélzeti kamerás felvételeket, ami azt mutatja, hogy fontos tisztázni, hogy ilyenkor mit és hogyan tegyél, ha figyelmetlenségből belekeveredtél egy ilyen helyzetbe.

Hirdetés

Ha megtörtént az elképzelhetetlen és az autópályán szembe találod magad a forgalommal, két dolgot ne tegyél!

Ne tolass vissza és ne akarj megfordulni!

A rendőrök azt tanácsolják, ilyenkor a sofőr húzódjon jobbra a leálló sávban amennyire csak lehet, mindenki szálljon ki az autóból és menjen a szalagkorlát mögé (ne álldogáljon senki a leállósávban, mert az életveszélyes), és onnan hívjanak segítséget.

Nyilvánvaló, hogy a rendőrök nem fogják megdicsérni, sőt, minden bizonnyal a bírságot sem úszhatja meg, de életben marad és rendőri segítséggel biztonságosan meg tud majd fordulni. Akkor már majd elautózhat a következő kihajtóig, ahol szabályosan át-, vagy visszatérhet a „jó” oldalra.

Forrás: F.Gy.A. / KTI, Borítókép: illusztráció, Cikk fotó: police.hu


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x