VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Életeket menthet és milliárdokat spórolhat ez a találmány

SOS Mobilgumis hirdetés

Évtizedek óta vergődik az autóipar azzal az egy szem problémával, hogy hogyan lehet biztonságos felhasználói felületet kialakítani az autós fedélzeti számítógépek számára. A sofőrnek ugyanis az utat kell néznie, így a hagyományos, folyamatos szem-kéz koordinációt igénylő megoldások nem jók. És lehet, hogy most megszületett a megoldás.

Sokan próbálkoztak már sokmindennel. Jelenleg még egyformán versenyben vannak az érintőkijelzők és az elsősorban luxusautókra jellemző tekerőkapcsolós rendszerek, de a Canatu és a Continental találmánya, a háromdimenziós érintőkijelző ezt a versenyt is eldöntheti.

A probléma eddig az volt, hogy a sofőr egy érintőképernyőt nem kezelhet anélkül, hogy rá ne nézne, hiszen máshogy nem állapíthatja meg, hogy a megérintésével épp mire ad parancsot az autónak. Az ismeretlen finn cég, a Canatu arra talált megoldást, hogy hogyan lehet érintésérzékennyé tenni egy térbeli felületet.

Ez pedig lehetőséget ad olyan kijelzők kialakítására, amelyről a sofőr akkor is tudja, hogy hol érintette meg, ha nem néz rá. Tovább javítható a megoldás hatékonysága a felület rezgetésével: így némi gyakorlattal pontosan nyomon követhető odapillantás nélkül is, hogy az érintőképernyőn épp mit csinálunk.

Például a kijelzőn kialakított él mentén húzva az ujjunkat változtathatjuk a hifi-rendszer hangerejét, vagy a szellőztetés intenzitását.

Természetesen nem ez a megoldás egyetlen előnye. A Continental egyértelműen úgy gondolja, hogy minden eddigi gomb és kapcsoló helyett használható lenne a térbeli érintésérzékeny felület, és az az érzésünk, bőven lesz olyan gyártó, amely él ezzel a lehetőséggel, hiszen ha nem kijelző elé teszik az érintésérzékeny felületet, az mozgó alkatrészek nélküli, szuperolcsó gombok kialakítását teszi lehetővé.

Az egyelőre nem egészen világos, hogy az új megoldás mennyire alkalmas a mindennapi használat okozta terhelés elviselésére, de csak ezen, és az árán múlik, hogy milyen gyorsan terjedhet.

Borítókép:Canatu Forrás: https://totalcar.hu/magazin/hirek/2018/09/27/eleteket_menthet_es_milliardokat_sporolhat_ez_a_talalmany/

MEGOSZTOM:

Tetszik oldalunk?


Dobj fel témát kerületi FB csoportjainkban!
CSATLAKOZZ ITT:  


MÉDIA SZEREPLÉSEINK
Kattints és nézd meg szerepléseink:

Ajánlott

(szponzorált tartalmak)
MEGJELENNÉL ITT ?
Katt ide!

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK
CÉGED
KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner
PR cikk
Termék, szolgáltatás bemutatás
(Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot
ide kattintva!

Társ-Facebook csoportjaink


 

Társ-oldalunk

e-autosok.hu

Elektromos autók – Tesztek – Hírek