Hirdetés

Hírek
Egy időre bezárhatnak az OMV benzinkútjai Magyarországon
Egy időre bezárhatnak az OMV benzinkútjai Magyarországon
Hirdetés

Az OMV schwechati finomítóját nem tudták időben újraindítani az üzem leállásával járó rendszeres karbantartás után – írja a Világgazdaság iparági forrásokra hivatkozva. A lap információi szerint a helyzet miatt problémák lehetnek az üzemanyag ellátással Magyarországon és Szlovákiában is.

Az osztrák olajtársaság Schwechaton üzemelteti Közép-Európa egyik legnagyobb finomítóját, amely a szokásos, tervezett karbantartás miatt 2022. április elején állt le. A karbantartást május 31-én kellett volna befejezni és a tervek szerint június 10-én indult volna újra a termelés, ám a VG iparági információi szerint az újraindítás technikai okok miatt nem járt sikerrel.

Becslések szerint több hetes pótmunkákra van szükség a finomító újraindításához.

Úgy tudni az OMV eddig hivatalosan nem tájékoztatta a Molt és más partnereit a leállásról. Az osztrák vállalat vezetése még abban reménykedik, hogy az osztrák kormány megengedi a stratégia tartalékkészlet egy részének felszabadítását.

Becslések szerint az június és augusztus között 30 kilotonna benzint és 50 kilotonna dízelt exportálna havonta Magyarországra, ami azt jelenti, hogy az OMV a hazai benzinpiac 17-19 százalékát, a dízel esetében a 13-15 százalékát látja el. Az osztrákok mintegy 200 kutat üzemeltetnek Magyarországon.

A fentiekből arra lehet következtetni, hogy amennyiben az OMV a saját kutjait nem tudja ellátni üzemanyaggal, az ellátási gondokhoz vezethet.

Hirdetés

A helyzeten az sem, hogy miután Magyarországon 480 forintban maximálták kiskereskedelmi üzemanyagárakat, ám Európaszerte jelentősen drágább a benzin és a gázolaj is, érthető, hogy a külföldi beszállítók nem érdekeltek a magyar piac kiszolgálásában. Ennek hatása máris érzékelhető, hiszen az import drámaian csökkent, a MOL 70 százalék körüli piacrésze dízelben már tavasszal 80 százalék fölé emelkedett. Az OMV volt eddig az egyetlen, aki fenntartotta az országba irányuló termékimportot. Ha ez most elesik, a kieső importmennyiséget a MOL már nem tudja pótolni.

A helyzet nemcsak itthon, de Szlovákiában is ellátási zavarokat okoz majd. Ugyan a szlovák finomító különlegesen fontos eleme a régiós ellátásnak, hiszen a gázolajjal el tud látni a hazai igény mellett magyar, cseh, osztrák és dél-lengyel vevőket is.  Ugyanakkor az OMV saját kútjait Szlovákiában is maga látja el.

Forrás: VG.hu


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x