Hirdetés
Hírek
Betilthatják a ledes autólámpákat?
Betilthatják a ledes autólámpákat?
Hirdetés

A modern autók ledes izzói elvakíthatják a többieket, nemzetközi vizsgálat indult. Megoldás is van, de az egyelőre drága. – írja a totalcar.hu

Úgy tűnik, nem minden műszaki újítás szolgálja a javunkat. Kiderülhet, hogy az egyik ilyen az utóbbi évek új autóiban gombamód szaporodó LED-es fényszóró, amelyet épp ezért akár be is tilthatnak a közeljövőben.

A fénykibocsátó diódákat tartalmazó autó-világítást azután kezdték vizsgálni az RAC, a Brit Királyi Autóklub szakemberei, miután az utóbbi években gyorsan nőtt az olyan típusú panaszok száma, amelyek szerint egyre többször fordul elő, hogy a szembe jövő autó fényszórója sokkal jobban vakít, mint eddig.

Már a brit Közlekedési Minisztérium is felfigyelt a kérdésre, és a javaslatukra már egy ENSZ vizsgálóbizottság is felállt, amely azt vizsgálja, hogy miért vakítanak jobban a mai fényszórók, mint a korábbiak. Az RAC közlekedés-biztonsági szakértői szerint azonban egyértleműen a LED jelenti a problémát.

A fénykibocsátó dióda eleve koncentráltabb fényt ad, és az autóiparban használt változatai ráadásul kékesebb, hidegebb árnyalatút, mint a korábban jellemző halogén izzók.

Megoldás persze rég létezik: a LED-mátrix fényszóróknak már most is kapható olyan változata, amely a szembejövő autót szabályosan kihagyja a világítási zónából. Ám ez a megoldás egyelőre jellemzően drága extra, amelyet kevesen hajlandók megfizetni. Ám nem lehetetlen, hogy a vizsgálatok végén már csak ilyen LED-es fényszórókat alkalmazhatnak majd az autógyártók.

Forrás: https://totalcar.hu/magazin/hirek/2018/04/05/tul_jol_vilagit_a_led-es_fenyszoro/

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája