VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Az örök vita: Nagy teljesítményű plug-in hibridek és a zöld rendszám


SOS Autóklíma töltés
hirdetés

A Magyar Idők értesülései szerint szigorítani kívánják a zöld rendszámot kapó autóknak a körét.

A tisztán elektromos hajtású gépkocsik tulajdonosainak gyakran szúrja a szemét, hogy a nagy teljesítményű hibrid modellek tulajdonosai ugyanazokat a kedvezményeket megkapják, holott az autójuk korántsem olyan környezetkímélő, mint a tisztán elektromos hajtású autók

A kibocsátott szennyező anyag mennyisége alapján lenne érdemes szabályozni, hogy melyik autó jusson zöld rendszámhoz a Magyar Elektromobilitás Szövetség javaslata szerint. A környezetkímélő közlekedést ösztönző szabályozásra módosítás vár a közeljövőben, de a szakma szerint nem volna célszerű pusztán a járműben található technológia alapján regulázni. – írja a magyaridok.hu

Drasztikus változás azonban nem volna célszerű Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke szerint.

A szakértő a Magyar Időknek hangsúlyozta: az új szabályozás előkészítése során a technológiai megközelítés helyett elsősorban a környezetvédelmi, emis­sziós megfontolásokat kell szem előtt tartani, és a változás miatt kiesőket méltányosan kellene kezelni. Az Európában máig egyedülálló szabályozás létrejöttéről szólva Ungár János felidézte, hogy a jogalkotói szándék a környezetkímélő járművek támogatása volt. Azonban a szabályozás születésének idejéhez képest a hazai autópark és a technológia is sokat változott.

– A szabályozó a tisztán elektromos hajtású járművek mellett a plug-in hibrideknek is megadta a zöld rendszámot, de csak egy paraméter alapján: a jármű legalább 25 kilométert legyen képes megtenni tisztán elektromos hajtással. Ez átmeneti megoldásnak jó, viszont gondot okoz az, hogy az átlagos károsanyag-kibocsátás maximuma nincs meghatározva – magyarázta Ungár János. Hozzátette: szakmai egyetértés látszik abban, hogy a gyorsan változó technológiai és piaci környezetben óvatosan kell bánni a technológiai alapú szabályozással, hiszen az hamar elavulhat.

A jelenleg hatályos szabályozás miatt fordulhat elő az, hogy akár 300-400 lóerős benzin- vagy dízelmotorral ellátott plug-in hibrid járművek tulajdonosai is részesülnek az indirekt támogatásokban.

Holott ezeknek az autóknak az átlagos károsanyag-kibocsátása jóval magasabb lehet, mint a kisméretű motorral felszerelt hagyományos autóké, vagyis sérül a környezetvédelem elve. Ungár János is jogosnak tartja azt a felvetést, amely megkérdőjelezi az ilyen, környezetre káros modellek tulajdonosainak támogatását. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi kritika nem ebből a szempontból indul ki, hanem abból, hogy az adott autó milyen nagy és milyen drága.

– Nem gondolom, hogy érdemes volna egy alapvetően környezetvédelmi kérdésből szociális kérdést csinálni. Hiszen erről az aspektusról határozottan kijelenthető, hogy mindig is lesznek olyanok, akik nagy és drága autóval közlekednek.

Akinek van negyvenmilliója egy autóra, az indirekt támogatástól függetlenül ennyit fog költeni a járművére.

Miért ne ösztönöznénk arra, hogy a lehető legkisebb kibocsátású jármű mellett döntsön? – érvelt a szakértő.

Forrás: magyaridok.hu

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.


Tetszik oldalunk?

ÉrdekelhetTámogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek