Hirdetés
Gondolkodtató
Alkotmánybírósági eljárást kezdeményez a GFB törvény bonus-malus rendeletével szemben az Autóklub
Alkotmánybírósági eljárást kezdeményez a GFB törvény bonus-malus rendeletével szemben az Autóklub
Hirdetés

Egyetlen apró hiba miatt négyszeresére ugorhat a biztosítás ugyanis – írja az index.hu

Hiába vezetett valaki 15 évet kármentesen, ha egyszer is kárt okoz, akár négyszeresére is nőhet a biztosítási díja a bonus-malus rendelet szerint. Ez a Magyar Autóklub szerint az alaptörvénybe ütközik, ezért a jogi bizottságuk keddi ülésén arra jutottak, hogy alkotmánybírósági eljárás indítását kezdeményezik. Az ülésen jelen volt az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosi Hivatal képviselője is.

Hirdetés

Szerintük a jogállamiság sérelmét jelenti az is, hogy a meghirdetett díjak átláthatatlanok, 40-50 oldalas apróbetűs feltételekben szerepelnek, egyes biztosítóknál egy hónapon belül akár háromszor is változnak, és különösen sérelmes az, hogy a többszörös díjnövekedés abban az esetben is bekövetkezhet, ha az autós a bonus-malus rendelet felhatalmazása alapján az okozott kárt maga megtéríti.

A Magyar Autóklub szerint az alkotmánybírósági eljárásra az is alapot szolgáltat, hogy a bonus-malus rendelet törvényi felhatalmazás nélkül, illetve azon túlterjeszkedve ad lehetőséget a biztosítóknak a fentiek szerinti díjhirdetésre. Az ülésre a napirend közlésével a MABISZ képviselői is meghívást kaptak, de nem jelentek meg.

Forrás: index.hu
Borítókép: illusztráció


MEGOSZTOM:

Tags :

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája