Hirdetés
Hírek
A vezetés közben telefonjukat használóknak üzen hadat a német rendőrség
A vezetés közben telefonjukat használóknak üzen hadat a német rendőrség
Hirdetés

Rheinland-Pfalz tartományban június elsején kezdték meg annak a telefonhasználatot felderítő kamerarendszernek – „Handy-Blitzer” – az alkalmazását, mely automatikusan felismeri és rögzíti a telefonokkal kapcsolatos jogsértéseket. A tesztelés két helyszínen történik és összesen hat hónapig tart, azt követően döntenek majd a készülékek további sorsáról, más tartományokban – illetve szövetségi szinten – történő alkalmazásáról.

Technikai jellegű problémák vélhetően nem kell számítani, hiszen a rendszer már bizonyított.

A Monocam nevű kamerarendszert a holland rendőrség és az Utrechti Egyetem közösen fejlesztette ki. Hollandiában 2019 óta működnek ezek a berendezések, jelenleg összesen 19 db („éles” alkalmazásuk egy év tesztüzemmódot követően 2020. novemberében kezdődött meg).

A rendszer működése viszonylag egyszerű. Amint az út felett, enyhén ferde szögben elhelyezett kamera a sofőr kezében mobiltelefont észlel, a képrögzítés azonnal megkezdődik, és a felvételeket a rendszer a gépjármű rendszámával együtt automatikusan küldi tovább.

A kiértékelő személyzet röviden kontrollálja a felvételeket, azok bizonyító erejének meglétét, melyet követően indulhat az eljárás. Egyébként Ausztráliában, Új-Dél-Wales államban alkalmaztak elsőként ilyen mobiltelefon-használatot felismerő kamerarendszert. Ott 2019. januárja óta 45 ilyen rendszert alkalmaznak a harmadik legveszélyesebbnek tartott „közúti gyilkos”, azaz a kézben tartott mobiltelefon használat visszaszorítására.

Forrás: Baleset-megelőzés
Tags :

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája